Nyheter
Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd för ett fall där en ung kille från Ulricehamn dömdes för rattfylleri efter att ha sparkat sig fram på en avstängd moped.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

Enligt pojken, som var 15 år vid tillfället, ska han först ha kört mopeden, utan att vara alkoholpåverkad, till en kompis. Kompisen var inte hemma men han hittade en enlitersflaska med sprit. Han åkte till en annan plats, där han drack upp nästan hela flaskan.

När han sedan skulle starta mopeden fick han inte igång den. Han började rulla för att hålla balansen men ramlade flera gånger. Alkoholkoncentrationen i blodet var när den testades 1,42 promille.

När tingsrätten i Borås först skulle avgöra fallet friade man 15-åringen, bland annat med hänvisning till tidigare liknande domar. Sedan gjorde Hovrätten en annan bedömning.

Frågan är om 15-åringens färd på mopeden är att betrakta som förande av motordrivet fordon enligt trafikbrottslagen.

Vad som talar mot att färden ska vara straffbar är enligt hovrätten att han endast har rullat mopeden en kortare sträcka. Men å andra sidan har mopeden varit brukbar och enda anledningen till att motorn inte var igång berodde på att 15-åringen misslyckats med att få ingång den.

I ett tidigare rättsfall friades en person när det rörde sig om en trampmoped av äldre modell där motorn var obrukbar. Men eftersom det nu handlar om en modern moped är fallet annorlunda. Dessutom lägger hovrätten in i bedömningen att färden gick på en väg med annan trafik.

Pojkens advokat skrev i sin ansökan om prövningstillstånd att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att fallet avgörs i Högsta domstolen.

"I praxis finns sedan tidigare endast ett relevant avgörande från Högsta domstolen.", skriver han.

Dessutom tar han upp att två avgörande från hovrätten pekar åt olika håll.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.