Annons
Nyheter

Rättegång närmar sig för smyckestjuv

En man från Ulricehamnstrakten misstänks för ett stort antal stölder av smycken hemma hos äldre människor runt om i Västsverige. På fredag ska målet upp en första gång i tingsrätten.
Nyheter • Publicerad 11 september 2014

På fredag inleds så kallade muntliga förberedelse vid Alingsås tingsrätt. Att hålla sådana hör inte till vanligheten och ett syfte är enligt åklagaren att komma fram till vilka målsäganden som är nödvändigt att kalla. Bakgrunden är deras höga ålder. En av målsägarna har avlidit sedan hon drabbades av stölden och i stämningsansökan vädjar åklagaren om att huvudförhandlingen ska ske så fort det går.

– Den yngsta målsägaren är 80 år och den äldsta är 99. Medelåldern är 86. Jag har inte sett någon högre medelålder i något ärende förut. Det här är synnerligen fula brott när man på det här sättet ger sig på de svagaste i samhället, säger åklagaren Johan Fröjelin.

Annons

Efter de muntliga förberedelserna kommer man sätta ett datum för huvudförhandling.

UT har tidigare skrivit om ärendet. Polisen kom mannen på spåren efter att man hört av sig från olika pantbanker. Där hade man reagerat på att han ofta kom in med stora mängder guld. Mannen, som är i 50-årsåldern och från Ulricehamns kommun, har i stora drag erkänt brott. Dock har han svårt att minnas en del av stölderna och kan i de fallen varken erkänna eller förneka.

I många fall har mannen tagit sig in hos de äldre genom att utge sig för att vara tv-reparatör. Han har sagt sig söka en granne som inte är hemma och bett om hjälp med att låna telefon eller skriva en lapp.

Totalt misstänks alltså mannen för sexton olika fall av grov stöld. I samtliga fall handlar det om kvinnor. Stölderna ska ha skett i Borås, Alingsås, Jönköping och Göteborg under 2013. Främst har mannen tagit smycken. I ett fall fick mannen med sig smycken till ett värde av nästan 50 000 kronor. Men mannen har även tagit kontanter samt andra saker.

Totalt handlar det om pengar och saker för över 200 000 kronor.

Mannen åtalas också för ett fall av häleri.

Mannen, som inte har dömts för brott förut, hävdar att en annan person har hjälpt till vid brotten men enligt åklagaren finns det inget i utredningen som talar för detta.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons