Annons
Nyheter

Rådigt ingripande räddade man

Tack vare rådigt ingripande kunde Roland Johansson och Karin Tingström från Vegby rädda en äldre man som hade blivit liggande i vattnet.
Nyheter • Publicerad 25 november 2010
Roland Johansson och Karin Tingström från Vegby räddade en man som hade ramlat i vattnet.Foto: Anders Rosenberg

Det var i lördags eftermiddag som de var på väg till en fest. När de körde förbi badplatsen i Vegby såg de en båt som låg och flöt ute vid vassen.

De tänkte att den kanske hade slitit sig men Karin tyckte samtidigt att den guppade på ett underligt sätt.

Annons

– Båten såg märklig ut, den betedde sig konstigt, säger hon.

Därför bestämde de sig för att kontrollera vad som hänt. När de svängde ner på badplatsen såg de också den äldre mannen som klamrade fast sig på andra sidan av båten.

De ropad till mannen utan att få svar. Karin ringde SOS samtidigt som Roland tog den lilla räddningsbåten som hänger vid badplatsen och rodde ut till mannen.

– Vi var lite oroliga när jag rodde ut, men sedan såg vi att mannen verkade pigg och han pratade, säger Roland.

Han lyckades dra upp mannen i båten och ro i land igen. Eftersom båten är öppen i aktern blev han själv ganska blöt under den lilla båtturen. Sedan kom räddningstjänsten och strax därpå ambulansen för att ta hand om den nedkylda mannen.

Sammantaget var det flera lyckliga omständigheter som gjorde att de kunde dra upp mannen. Det hade redan börjat mörkna och om de hade kommit lite senare är det inte säkert de hade noterat båten. Det är också oklart hur länge mannen hade klarat sig i det iskalla vattnet.

Och om det inte hade funnits en räddningsbåt vid badplatsen hade deras insats fördröjts ytterligare.

Mattias Maltesson från räddningstjänsten i Vegby berömmer de båda.

– Det var ett väldigt rådigt ingripande av de här personerna, det ska de ha en stor eloge för. Det kan vara så att de räddade den här personens liv, säger han.

Räddningstjänsten var på väg ut till platsen men när mannen hade räddats upp på land avblåste SOS räddningsinsatsen.

Annons

Mattias Maltesson från räddningstjänsten tyckte dock ändå att de borde kolla upp saken.

– Jag tog beslutet att vi ändå skulle skicka ner några man och kolla hur läget var.

Det visade sig att mannen var rätt nedkyld så efter kontakt med räddningstjänsten i Borås blev larmet ett så kallat i väntan på ambulans för räddningstjänstens del.

Ambulansen kom också till platsen. Mannen var dock så pigg att han inte behövde sjukhusvård utan ambulansen körde honom hem.

Den äldre mannen, som är över 80 år, vill inte medverka i tidningen med namn, men berättar att han var ute för att fiska när han halkade och föll överbord.

Eftersom dramat slutade efter omständigheterna bra bestämde sig Roland och Karin för att fortsätta till sina festligheter, efter ett klädbyte därhemma.

– Det blev julbord och badtunna, ett betydligt varmare bad, säger Karin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons