Provtagning på dricksvatten efter misstanke om bisfenol
Det är fyra flerfamiljshus på Radhusvägen i Länghem med totalt 22 lägenheter som ägs av Tranemobostäder som berörs av provtagningen. Orsaken är att dessa fastigheter ingick i ett pilotprojekt 2006. Ett bolag vid namn Nordic Relining, sedermera Nordic Relining, fick då relina tappvattenledningarna. Alltså de ledningar genom vilka dricksvattnet kommer.
Relining är en teknik som innebär att insidan av vattenledningar förses med en plastliknande hinna av epoxyplast.
Hittills har metoden använts i totalt cirka 3 000 lägenheter runt om i landet.
Syftet med relining är att öka livslängden på vattenrör, som annars skulle behöva bytas ut.
Förra året togs prover på vatten i de aktuella vattenledningarna, som ett led i det utförande företaget garantiåtagande. Provtagningen i husen i Länghem visade inte på några halter av bisfenol A. Till skillnad mot ett antal andra fastigheter i landet, där samma metod hade använts.
Det var ledningar i åtta fastigheter i de tre största städerna i Sverige, som låga halter av ämnet bisfenol A påvisades. Halterna ligger långt under gällande riktvärde. Men bara det faktum att halter påvisats har gett anledning till fortsatta undersökningar. En utredning i frågan väntas bli klar i december i år.
Misstanke finns att ämnet bisfenol A kan läcka ut från den hinna som vattenledningarna förseglats med.
I väntan på att utredningen blir klar har Tranemobostäder beslutet att redan nu göra förnyade provtagningar, fast nu i egen regi.
Lizz Wiklund, vd för Tranemobostäder sedan 5 november 2012, är bekymrad över uppgifterna om förekomst av bisfenol A i vattenledningar som relinats.
– Med facit i hand är det naturligtvis tråkigt. Men min företrädare vid den aktuella tiden fick försäkringar om att tekniken var helt säker, utan negativa hälsoeffekter, säger hon.
Trots att provtagningen för ett år sedan inte påvisade några halter av bisfenol A i vattnet i era fastigheter i Länghem gör ni nu en ny, egen provtagning. Varför?
– Våra hyresgästers hälsa har högsta prioritet för oss. Vi vill vara helt säkra på att det inte kan påvisas några halter av det aktuella ämnet. Dessutom vill vi ha full kontroll över provtagningen och dess resultat, säger Lizz Wiklund.
Hon konstaterar att de provtagningar som gjorts i andra fastigheter i landet, där halter av bisfenol påvisats, har man inte kunnat klarlägga huruvida förekomsten beror på relining eller om förekomsten har någon annan källa.
Svar på provtagningen i Länghem väntas bli klart inom några veckor.
Bostadsbolaget kommer nu att gå ut med riktad information till berörda hyresgäster om provtagningen.
– Utifrån vad vi vet i dag bedömer jag det som högt osannolikt att det är förenat med någon risk att dricka vattnet, säger Lizz Wiklund.
Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.
Mindre än fem procent av all producerad bisfenol A används i olika typer av matbehållare, till exempel nappflaskor (inte sedan mars 2011) och konservburkar, och i enstaka artiklar för mikrovågsvärmning, genomskinliga pipmuggar och förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sport.
Sedan den första mars 2011 är det inte längre tillåtet att tillverka nappflaskor med bisfenol A och sedan 1 juni 2011 är det inte längre tillåtet att sälja nappflaskor med bisfenol A i butiker inom EU.
Vid djurförsök där man gett djuren höga doser har man sett effekter på fortplantningen och på organ- och kroppsvikter. Dessa effekter förekommer inte vid de låga doser som vi människor utsätts för.
(Källa: Livsmedelsverket)