Nyheter

Protester från Dalstorpsjägare

Ingen älginventering, inga samrådsmöten eller göra någon skötselplan. Dalstorps älgskötselområde protesterar mot rovdjurspolitiken genom att inte längre genomföra ovanstående uppgifter.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2013

Dalstorps älgskötselområde vill inte längre sköta de uppgifter som länsstyrelsen ålagt området. Vilket innebär att man inte längre tar ansvar för förvaltningen av älgstammen inom området.

– Vi har under flera år jobbat hårt med att få upp en duglig och livskraftig älgstam. Det har resulterat i rätt antal tjurar i rätt ålder, höga kalvvikter och en vinterstam som är mycket bra sett till både ålder och antal, säger Tommy Claesson, ordförande i älgskötselområdet.

– Men utifrån den icke–förvaltning av framför allt vargstammen som nu råder, anser vi att det inte går att fortsätta som tidigare. Vi är övertygade om att det inom högst tre år finns ett vargrevir som berör vårt område och då är det över med jakten för vår del. I alla fall i den form vi utövar den i dag.

Dalstorps älgskötselområde omfattar ungefär

26 000 hektar och består av 29 jaktlag. Avskjutningsreglerna för jaktlagen är strikta, men har uppenbarligen gett resultat, eftersom det är relativt gott om stora tjurar och med ett betestryck som accepteras av de icke–jagande markägarna.

– Ett vargrevir kräver en till två älgar per 1000 hektar och skulle vi då räkna upp vinterstammen med totalt 50 älgar, skulle vi få skogsägarna på oss. Konsekvensen blir att vi i stället får förvalta det som vargarna lämnar och med vår jakt sedan se till att återställa balansen i älgstammen och det ställer vi inte upp på, säger Tommy Claesson.

– Därför kommer vi inte längre att genomföra det som länsstyrelsen vill att vi skall göra utan det får andra sköta i fortsättningen.

Vad blir konsekvenserna för er del?

– Vet jag inte. Vi kanske blir utsparkade och får då söka licens som enskilda jaktlag eller eventuellt tillsammans som storlicensområde. Om det här kan bidra till att man får igång en fungerande vargförvaltning så kan jag tänka mig att avstå från älgjakt ett år.

Dalstorps älgskötselområde har skickat en skrivelse till älgförvaltningsgruppen för området.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.