Annons
Nyheter
Det blir Stubos hyresgäster som får stå för kostnaden när Ulricehamns kommun kräver höjd borgensavgift från det kommunala bostadsbolaget Stubo.
Nyheter • Publicerad 18 november 2010
Anders Johansson och Alf Gillberg i Hyresgästföreningen, är oroade över Ulricehamns kommuns försök att kraftigt höja borgensavgiften ?Det innebär en straffbeskattning av hyresgästerna i Stubo?, säger Alf Gillberg, bostadspolitisk sekreterare vid Hyresgästföreningen region Bohus-Älvsborgs-Skaraborg.
Anders Johansson och Alf Gillberg i Hyresgästföreningen, är oroade över Ulricehamns kommuns försök att kraftigt höja borgensavgiften ?Det innebär en straffbeskattning av hyresgästerna i Stubo?, säger Alf Gillberg, bostadspolitisk sekreterare vid Hyresgästföreningen region Bohus-Älvsborgs-Skaraborg.Foto: Christer Seldevall

Den höjda borgensavgiften kommer att drabba hyresgästerna, befarar hyresgästföreningen.

– Det innebär en straffbeskattning av hyresgästerna. Pengarna som kommunen tar in kan dessutom användas till att betala för andra delar i verksamheten, säger Alf Gillberg, bostadspolitisk sekreterare vid Hyresgästföreningen region Bohus-Älvsborgs-Skaraborg.

Annons

Förslaget innebär att Stubo ska betala drygt 3,1 miljoner kronor extra till Ulricehamns kommun under nästa år. Hyresgästföreningen har räknat ut att den föreslagna höjningen i genomsnitt innebär en hyreshöjning med 282 kronor i månaden för den enskilde hyresgästen, som har lägenhet hos Stubo.

Om motsvarande summa istället tagits ut genom höjd skatt hade höjningen motsvarat 7-9 öre, enligt Hyresgästföreningens uträkning.

Förslaget om en höjning av borgensavgiften ingår som en del i underlaget till budget för Ulricehamns kommun 2011. UT har tidigare redogjort för tjänstemannaförslaget, som bland annat innebär att ytterligare cirka 10 miljoner kronor ska tas ut från de kommunala bolagen. I den summan ingår förslaget som höjd borgensavgift.

Hyresgästföreningen ska nu försöka påverka politikerna att inte ta det föreslagna beslutet, som behandlas i kommunfullmäktige på måndag. I dagarna går ett brev ut till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige där Hyresgästföreningen ger sin syn på förslaget.

– Vi vill få dem att verkligen inse vad beslutet innebär. De är valda att företräda folket, och nu gäller det att väga in detta, säger Alf Gillberg.

Anders Johansson, förtroendevald i styrelsen för Hyresgästföreningen Ulricehamn-Tranemo, anser att det är fel att en viss grupp i samhället, i det här fallet hyresgästerna, ska drabbas av en höjd borgensavgift.

– Hyresgästerna hos Stubo betalar skatt som alla andra. Dessutom betalar de sin hyra. Nu kommer, enligt förslaget, dessutom en extraskatt. Det drabbar alltså en grupp, där många redan är i en situation där de inte har möjlighet att välja annat boende.

Alf Gillberg och Anders Johansson har även haft ett möte med den politiska ledningen för Ulricehamns kommun, kommunalrådet Roland Karlsson och oppositionsrådet Mattias Josefsson.

– Vi noterade att kommunalrådet inte verkade intresserad av att ändra på den föreslagna avgiftshöjningen. Samtidigt som oppositionen föreslaget en höjd kommunalskatt, bland annat för att inte plocka mer pengar från Stubo.

Enligt en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet ska allmännyttiga bostadsbolag jobba på samma villkor som privata bostadsbolag. Som en följd av denna lag vill Ulricehamns kommun ändra på den så kalladel borgensavgiften.

Det innebär att Stubo kan bli tvunget att betala högra borgensavgift till kommunen nästa år. Borgensavgiften tas ut av kommunen som ersättning för att bolaget får ta lån med kommunens som borgenär.

Fram tills nu har avgiften legat på 0,15 procent av lånesumman. Men från nästa år vill Ulricehamns kommun öka avgiften med en procentenhet, till 1,15 procent.

Sett till att Stubo har lån på totalt cirka 350 miljoner kronor, skulle detta innebär att kommun plockar ut drygt 3,5 miljoner kronor ytterligare från bolaget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons