Nyheter

Protest mot nedmontering av Ulricehamnspolisen

I ett brev till Ulricehamns kommunalråd samt ansvariga polischefer skriver Ulricehamnspolisen Stefan Jalderyd om sin oro över att polisen i Ulricehamn bit för bit har monterats ned.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2013
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Det är många mer än mig som känner så här, att det har blivit sämre. Det är bara neddragningar hela tiden. Ulricehamnarna har rätt till sin polis, likväl som de i Borås eller Göteborg, säger Stefan Jalderyd.

Utgångspunkten i brevet är det arbete som pågår där man ser över så kallade ytterområden. Bland annat har det i samband med detta pratats om en eventuell nedläggning av polisstationen i Tranemo och i stället bara ha en mindre närvaro i kommunhuset.

Enligt Stefan Jalderyd, som arbetat som polis i Ulricehamn sedan 1995, kommer det troligtvis att bli så i Tranemo, vilket enligt honom blir en försämring både för invånarna och de poliser som jobbar där.

Han tar i brevet sedan upp något som kan beskrivas som en nedmontering av verksamheten i Ulricehamn.

Som att det är mycket färre poliser i så kallad yttre tjänst i Ulricehamn, än när han började jobba här 1995. Antalet har gått från femton till sex.

Han tar upp att de civilanställda i Ulricehamn går i pension utan att ersättas.

Han tar upp att tillfälliga vikariat på chefssidan bara förlängs med några få månader i taget.

Han tar upp att det i dag bara finns två utredare i Ulricehamn, vilket är en försämring i nivå med antalet poliser i yttre tjänst.

Dessutom påpekar han att polisstationen för första gången kommer att ha sommarstängt i Ulricehamn det här året.

Han avslutar med att skriva att allt fler arbetsuppgifter överförs från Ulricehamn till Borås eller Göteborg, samt att det ofta blir så att Ulricehamn får hjälpa Borås och Göteborg men sällan tvärtom.

Att det blir allt färre poliser i Ulricehamn får flera konsekvenser enligt Stefan Jalderyd.

En är förstås att polisen blir mindre synlig ute bland allmänheten. Eller att de helt enkelt inte hinner med att finnas överallt där de borde vara.

– Man kan bara ta ett ärende i taget.

En annan konsekvens är den minskade lokalkännedom.

– Man träffar folk och pratar. Det är sådant som gör att man kan reda ut olika saker och komma till avslut på ett bättre sätt. Har det hänt något vet man vilka man ska prata med.

Han tror att det även är viktigt för polisens utredare att finnas lokalt.

– Det är lättare att utreda ett ärende när man har kännedom om platser och folk. Det har varit en väl fungerande utredningsverksamhet här men nu är det mindre folk som jobbar här och man hinner inte med.

Ytterligare konsekvenser är att polisen ibland tvingas jobba själva.

– Ofta får vi jobba själva. Sedan händer det att vi bildar patrull med någon från Borås. Men då tar det en halvtimme eller timme innan det är klart och sedan tar det en halvtimme, timme att avveckla patrullen. Det finns inga marginaler längre.

Om det sedan händer något är hjälpen långt borta, till skillnad från när det fanns två patruller i Ulricehamn.

Stefan Jalderyd är orolig att det ska gå så långt i Ulricehamn som det nu ser ut att göra i Tranemo, att det till sist inte finns någon polisstation kvar i Ulricehamn utan bara någon enstaka polis inhyst i kommunhuset.

Att minskningen i till exempel Tranemo beror på att det är svårt att rekrytera poliser dit köper han inte.

– Jag tror inte att man har gjort ett ärligt försök att rekrytera folk.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.