Nyheter

Projekt kan dirigera patienter till vårdcentral istället för akuten

Lottdragning avgör vilken vård som patienten får. Förutsättningen är att denne själv ställer upp på projektet Vård på rätt vårdnivå.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2013
Foto: 

På måndag påbörjas ett projekt inom akutsjukvården och som innebär att det inte är helt säkert att patienten får åka till akutvårdcentralen (AVC) i Borås. I stället kan det bli som så att det är den vårdcentral som patienten är skriven på som får ta emot denne vid ett senare tillfälle.

– Som det är i dag så finns det egentligen inget alternativ till att åka till AVC, eftersom det inte finns någon som tar det medicinska ansvaret i fall patienten bedöms kunna stanna hemma för att i stället senare komma under behandling på sin egna vårdcentral, säger Birgitta Wireklint Sundström, lektor och forskare på Högskolan i Borås.

Därför kommer nu en grupp forskare från Högskolan i Borås att genomföra ett projekt, där patienter som vill delta kommer att lottas till vård på antingen AVC eller till vårdcentral. När ambulanspersonalen kommer till patienten så görs först en bedömning om denne behöver akut hjälp eller inte. Vid solklara fall som öppna benbrott, stora blödningar eller andra livshotande skador blir det automatiskt omgående transport till AVC. Men ibland så kan det vara patienter som egentligen inte behöver åka till AVC och i stället kan få lika bra vård vid vårdcentral, fast något senare.

– Då informerar ambulanssköterskan patienten om hur man har bedömt situationen och att det inte behövs någon omedelbar transport till AVC. Därefter tillfrågas patienten om denne vill delta i det här projektet. Blir svaret ja, så lottas det om patienten skall åka till AVC eller om vårdcentral skall kontaktas. Blir alternativet vårdcentral, tas kontakt med distriksläkare eller distriktssköterska och tillsammans så beslutar man om hur den fortsatta vården skall bedrivas, säger Birgitta Wireklint Sundström.

Att man lottar fram vilken vård patienten skall få beror på att forskningsprojektet kräver två jämförbara grupper för att kunna utvärdera vad som är fördelar och nackdelar med de olika vårdalternativen. Utvärderingen sker med hjälp av en enkätundersökning, där patienten får svara om frågor rörande hela sjukvårdskedjan.

Om patienten svarar nej till att vara med i projektet?

– Då gäller samma vedertagna rutiner för vård som tidigare.

Har inte ambulanspersonalen tidigare kunnat låta patienten vara kvar hemma för att senare själv kontakta vårdcentral?

– Nej. Det har tidigare kunnat ske saker som varit mindre bra men när det här projektet nu börjar så blir det någon som tar det medicinska ansvaret om patienten stannar hemma.

Vad är det yttersta syftet med det här projektet?

– Att se till så att alla får rätt vård på rätt nivå.

Projektet startar på måndag 18 mars, beräknas pågå året ut och omfattar invånarna i Ulricehamn, Tranemo, Mark och Svenljunga kommuner.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.