Nyheter
Orsaken till luktproblemen i den före detta kommunala förskolan Papegojan utreddes aldrig.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2010

Som UT berättade i lördagens tidning har kommunens försäljning av fastigheten där förskolan Papegojan tidigare hade sin verksamhet tagit en oväntad vändning.

Istället för att få in cirka en miljon kronor på försäljningen kommer kommunen att ersätta köparen för den upptäckta fuktskadan samt för de gamla skador som upptäcktes i samband med fuktskadan.

Att det varit problem med fastigheten kommer inte som någon nyhet. Men orsaken till luktproblemen i den före detta kommunala förskolan Papegojan utreddes aldrig.

Istället för att gå till grunden med problemet, valde kommunen att sätta in ventilation för att få bort lukten.

”Som att ta albyl, istället för att utreda orsaken till symptomet”, som Bengt Persson, driftingenjör vid fastighetsavdelningen i Ulricehamns kommun.

– Min bild är att någon typ av fuktskada har funnits i huset ända sedan det byggdes. Det kan ha varit utsatt för väder och vind. I så fall kan det vara fråga om mögelskada, säger han.

I ett protokoll efter en skyddsrond vid Papegojans förskola i november 2002, påpekas att det förekommer en oidentifierbar lukt i lokalen. Föräldrar säger att lukten sätter sig i barnens kläder. En undersökning görs men orsaken till lukten förblir oklar.

Våren 2005 installeras en ventilationsanläggning för att få bort lukten.

Varför gick man inte vidare med undersökning för att klarlägga orsaken till luktproblemet?

– Vet ej. I så fall hade man fått plocka ner väggskivor, säger Bengt Persson.

Till saken hör att huset brandskadades i samband med en eldsvåda någon gång på 90-talet. Men någon sanering efter brandskadan gjordes inte.

– Det kan också ha bidragit till luktproblemet i fastigheten, säger Bengt Persson.

Inför kommunens beslut att sälja fastigheten varnade Bengt Persson att det fanns vetskap om luktproblem i fastigheten. Han lämnade informationen till kommunens utvecklingsenhet.

– Min förhoppning är att den informationen fördes vidare, inför försäljningen som sköttes av mäklare.

I köpeavtalet finns en punkt där det sägs att ”Köparna har blivit informerade om den ventilationsanläggning som är i grunden”.

Sent i vintras gjordes en inspektion av fastigheten. Då upptäcktes en vattenskada. Det var en varmvattenberedare på vinden som frusit sönder. Eftersom huset stod tomt, upptäcktes inte skadan direkt.

Den fuktskada har sannolikt inget samband med det mångåriga luktproblem som konstaterats i fastigheten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.