Annons
Nyheter

Premiär för ny herde och nytt pastorat

I går eftermiddag hölls en gemensam gudstjänst för alla församlingar i nya Ulricehamns pastorat. Samtidigt var det premiär för pastoratets nya kyrkoherde, Christian Sandblom.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2014
Gemensam gudstjänst i Ulricehamns kyrka, Nyårsdagen 2014.
Gemensam gudstjänst i Ulricehamns kyrka, Nyårsdagen 2014.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Christian Sandblom, ny kyrkoherde i Ulricehamns pastorat, hälsar gudstjänstbesökarna välkomna.
Christian Sandblom, ny kyrkoherde i Ulricehamns pastorat, hälsar gudstjänstbesökarna välkomna.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Dagen i går var en speciell dag på flera sätt.

Inte nog med att det var årets första. Ur kyrkligt perspektiv var det dessutom dags för den nye kyrkoherden Christian Sandblom att formellt tillträda sin tjänst i Ulricehamns pastorat. Han gör det samtidigt som Ulricehamns nya pastorat bildas.

Annons

Gudstjänsten hölls av den anledningen för samtliga församlingar i Ulricehamns pastorat.

Men inte nog med det.

Gudstjänsten på Nyårsdagen i Ulricehamns kyrka är av tradition ekumenisk, vilket innebär att även Missionskyrkan och Pingstkyrkan i Ulricehamn medverkar. Just denna dag är kyrkornas speciella böndag för fred. Vilket uppmärksammas över hela landet.

Då gudstjänsten inleddes var det så gott som fullsatt i kyrkan. Efter en inledande procession samt psalm 42 blev det växelläsning ur Psaltaren 121, som inleds med orden: ”Jag ser upp emot bergen, varifrån ska jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord”.

Gudstjänsten leddes av Christian Sandblom. Medverkade gjorde även Ulf Jonsson, Gunilla Bern Antonsson, Monica Johansson, Per Utbult och Louise Muhl samt pastor Sten Strömbom från Pingstkyrkan i Ulricehamn och Jean-Claude Loubelo från Missionskyrkan i Ulricehamn.

För Christian Sandblom var det med en känsla av stor glädje att få komma igång på den nya tjänsten.

– Det känns jätteroligt, säger han till UT, en stund före gudstjänsten.

– Just nu är jag fullt ut fokuserad på gudstjänsten.

Det är en ekumenisk gudstjänst. Hur ser du på den typen av samarbete?

– Det är viktigt och det är något som jag vill fortsätta. Det är viktigt att vi kristna kommer samman och kan mötas i gemensamma gudstjänster.

Annons

Vad du själv för förhoppningar inför det nya året som ligger framför oss?

– Att med öppet sinne kunna lita på att Gud går med i det nya som nu kommer.

Ulricehamns pastorat bildades formellt i går, på Nyårsdagen. Det är Ulricehamns, Hössna och Timmele församlingar gått samman med Åsundens församling.

I det nya pastoratet finns totalt 13 kyrkor, nämligen i Brunn, Brunnsnäs, Finnekumla, Grönahög, Gullered, Gällstad och Södra Säm, Hössna, Marbäck, Strängsered, Timmele, Tvärred, Ulricehamn samt Vist.

En församling har lokal självstyrelse men är samtidigt en del av ett stift och Svenska kyrkan. För varje församling finns ett kyrkoråd som är församlingens styrelse. En eller flera församlingar kan tillsammans bilda ett pastorat med en gemensam kyrkoherde.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons