Positivt till mer vegetariskt på Stenbock
Det är glada miner i Stenbocksskolans matsal under måndagens lunch. Pasta med ost- och skinksås går hem. Många tar också till sig av majskornen som serveras som tillbehör. Några elever gör också ett stopp vid salladsvagnen. Dock inte Evelina Kraatari och Fanny Larsson. De nöjer sig med majsen. Men de tror att många blir glada nu när det blir mer grönt på menyn.
– Många är vegetarianer på och det blir kanske lite mer att välja på för dem, säger de.
Själva kommer de inte förändra sitt matval i skolan. De kommer äta ungefär som tidigare, men är med på att det är en klimatsmart grej, det här med att ha mer grönt på tallriken.
– Ja, det är en bra tanke.
För Gustin Wegat och Jacob Svensson i årskurs nio har det inte så stor betydelse, vad som serveras, bara det är gott. I grund och botten beskriver de sig själva som ”köttmänniskor”, men är det en god vegetarisk rätt som serveras, så äter de den också.
Och kocken Johan Roman konstaterar att det blir lite mer arbete med att få in de gröna ingredienserna i matlagningen framöver, men i stort kommer inte eleverna att märka särskilt mycket av förändringen, tror han.
– Det blir lite andra recept, med en större andel baljväxter, till exempel, men som sagt, det blir nog bra.
Matförändringen kommer att ske från och med årsskiftet.