Annons
Nyheter

Positivt till mer vegetariskt på Stenbock

Det blir mer grönsaker i recepten för kocken Johan Roman som jobbar i skolköket på Stenbocksskolan framöver, men han är positiv:
– Jag tror det blir bra.
Nyheter • Publicerad 4 november 2014
Jacob Svensson, Gustin Wegat, Fanny Larsson, Evelina Kraatari och Anil Gällentoft på Stenbocksskolan gillar pasta med ost- och skinksås. I januari blir menyn mer grön. Det kommer inte att förändra deras sätt att äta, tror de.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är glada miner i Stenbocksskolans matsal under måndagens lunch. Pasta med ost- och skinksås går hem. Många tar också till sig av majskornen som serveras som tillbehör. Några elever gör också ett stopp vid salladsvagnen. Dock inte Evelina Kraatari och Fanny Larsson. De nöjer sig med majsen. Men de tror att många blir glada nu när det blir mer grönt på menyn.

– Många är vegetarianer på och det blir kanske lite mer att välja på för dem, säger de.

Annons

Själva kommer de inte förändra sitt matval i skolan. De kommer äta ungefär som tidigare, men är med på att det är en klimatsmart grej, det här med att ha mer grönt på tallriken.

– Ja, det är en bra tanke.

För Gustin Wegat och Jacob Svensson i årskurs nio har det inte så stor betydelse, vad som serveras, bara det är gott. I grund och botten beskriver de sig själva som ”köttmänniskor”, men är det en god vegetarisk rätt som serveras, så äter de den också.

Och kocken Johan Roman konstaterar att det blir lite mer arbete med att få in de gröna ingredienserna i matlagningen framöver, men i stort kommer inte eleverna att märka särskilt mycket av förändringen, tror han.

– Det blir lite andra recept, med en större andel baljväxter, till exempel, men som sagt, det blir nog bra.

Matförändringen kommer att ske från och med årsskiftet.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons