Annons
Nyheter

Populär nykomling i provval

När moderaterna i Ulricehamn lät allmänheten tycka till i ett digitalt provval om vilka de vill ha med i kommunfullmäktigevalet var det en nykomling som fick flest röster.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014

Det var alltså inte kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin eller någon annan av de mer erfarna i partiet som vann. Istället var det nykomlingen Catharina Örtendahl som fick flest röster. Samtidigt fick hon också många röster bland partiets medlemmar och hade där bara Lars Holmin före sig.

Catharina Örtendahl är lärare på Tingsholmsgymnasiet. Hon säger att hon alltid har delat de moderata värderingarna och att engagemanget sedan kommit successivt. Nu har hon tagit steget till att bli mer aktiv.

Annons

– Jag anser att man inte kan sitta hemma och knyta näven i fickan. Vill man ha något gjort får man engagera sig, säger hon.

Att hon fick många röster tror hon kan bero på att hon är relativt aktiv i sociala medier. Samtidigt hoppas hon det beror på att folk känner henne och har förtroende för henne.

Roger Wilhelmsson från moderaterna säger att man inte har gjort någon ordentlig utvärdering av metoden med digitalt provval än. Men man är ändå nöjda med hur det nya greppet har fungerat.

Knappt en tredjedel av partiets medlemmar har röstat och knappt ett hundratal från allmänheten.

– Man måste nog sätta det i relation till att det var nytt och till hur det har fungerat för andra som gjort likadant, säger han.

Nu är provvalet en av flera olika faktorer som man har vägt in i arbetet med att ta fram ett förslag till lista. Den listan ska klubbas på partiets nomineringsstämma på lördag.

Förslaget till lista toppas av Lars Holmin, som sedan följs av Margaretha Juliusson och Roger Wilhelmsson. Catharina Örtendahl har placerats på en sjätteplats. Moderaterna har i nuläget elva platser i fullmäktige.

– Catharina har inte hamnat allra högst upp men om det inte blir ett fullständigt katastrofval kommer hon vara med i den framtida fullmäktigegruppen, säger Roger Wilhelmsson om förslaget.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons