Annons
Nyheter
Fram tills det nyvalda fullmäktiges första sammanträde i oktober blir det informella kontakter mellan partierna för få fram en hållbar politisk lösning för hur kommunen ska styras den kommande mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014

De ledamöter som utifrån valresultatet tar plats i nya kommunfullmäktige träffas för ett extra sammanträde, preliminärt utsatt till den 20 oktober. Enligt en ny bestämmelse i kommunallagen ska detta ske så snart som möjligt efter den 15 oktober.

Ledamöterna väljer då en ordförande respektive vice ordförande (det så kallade presidiet). Även en val- och arvodesberedning väljs.

Annons

Tills presidievalen har genomförts tjänstgör som ordförande den som har varit ledamot i fullmäktige längst tid.

Val- och arvodesberedning kommer därefter att ta fram förslag till fördelning av de politiska uppdragen i styrelser, inklusive kommunstyrelsen och nämnder.

Men redan före det extra sammanträdet kommer informella kontakter att tas mellan de olika partierna. Syftet är att, baserat på valresultatet, försöka få fram en majoritet eller annan hållbar politisk gruppering som kan få stöd i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige i Ulricehamn har 49 ledamöter. Enligt det preliminära valresultatet fördelas mandaten enligt grafiken på den här sidan.

Så här många procent fick partierna:

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons