Politikerna vill spara på räddningstjänsten
Det var politikerna i ägarrådet som förra året tog ett beslut att man behövde se över räddningstjänstens organisation, och i detta ingick även att se hur räddningstjänsten kunde bli mer kostnadseffektiv.
En extern konsult har nu gjort en analys, som ska presenteras på ägarrådets sammanträde den 17 maj. Rådet, där ledande politiker från kommunerna i räddningstjänstförbundet sitter, kommer då att bestämma om en eventuell besparing.
Enligt räddningschef Sven-Åke Josefsson är arbetet med organisationsförändringen i ett tidigt skede. Konsulten har relativt nyligen blivit klar med sin analys. Dessutom behöver politikerna fatta beslut om de ekonomiska ramarna innan det går att uttala sig om eventuella förändringar.
Men han framhåller att man i analysen har utgått från ett medborgarperspektiv, att det är viktigt att räddningstjänsten finns på många platser och kan ha korta responstider.
– Däremot ifrågasätter man rökdykningen, utifrån hur många livräddande rökdykarinsatser som är gjorda under en tioårsperiod. Man kan göra andra saker än rökdykning.
I analysen presenteras olika rekommendationer. För Ulricehamns del rekommenderar den externa konsulten till exempel att deltidsstyrkan i Ulricehamn minskas från ett befäl och sex brandmän till ett befäl och fem brandmän. Men att minska mer bedöms inte som realistiskt.
Ytterligare en rekommendation är att starta ett projekt i Ulricehamn där några brandmän tjänstgör dagtid i en så kallad offensiv enhet. En sådan enhet ska bestå av en fullt utrustad insatsbil med två brandmän. Det är en mindre brandbil som bara kräver B-körkort, men ändå är utrustat för brandsläckning, första insats vid trafikolycka, ytvattenlivräddning och så kallad IVPA, i väntan på ambulans.
"En mindre dagtidsstyrka på två brandmän bör inrättas för att minska belastningen på deltidskåren och minska responstiderna.", står det i analysen. Dessa två skulle kunna plockas från Borås eller Skene, står det vidare.
I styrkan ingår även ett befäl som åker i egen bil till olycksplatsen, en så kallad Första insatsperson. Och det rekommenderas även att detta införs i Ulricehamn.
– Ulricehamn som deltidskår börjar få så mycket larm på dagtid att vi kan behöva förstärka lite i Ulricehamn. Detta utifrån skälet att arbetsgivarna kanske inte vill släppa sin personal om det blir för många larm under dagtid. Det kan bli svårare att rekrytera deltidspersonal om vi inte förstärker, säger Sven-Åke Josefsson.