Nyheter

Polisledningen håller med om att det är för få poliser

Bemanningen i Ulricehamn är för låg just nu, säger Stefan Gustavsson på enhetsledningen för polisenhet Borås. Han hoppas det ska bli bättre i framtiden men kan inte lova något.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2013

UT skrev i torsdags om polisen Stefan Jalderyd som har skrivit ett brev till kommunalråden och polisledningen där han utrycker oro för en nedmontering av Ulricehamnspolisen.

Han tar upp flera saker, bland annat att både antalet poliser i yttre tjänst och antalet utredare har minskat kraftigt under de senaste åren.

I dag svarar polisledningen, genom Stefan Gustavsson, och han håller med Stefan Jalderyd i flera delar.

– Vi vet att vi har en låg bemanning i vissa hänseenden. Visst har det minskat mycket de här tio åren. På utredningssidan är det uppenbart alldeles för lågt nu, säger han.

Han anger flera skäl till att det har blivit så här. Han talar om att det har pågått en centralisering av viss verksamhet inom polisen, som vapenhandläggning till exempel.

– Och det finns liknande funktioner som går samma väg.

Han tar också upp att polisområde Älvsborg ”lider” av en bra brottsutveckling. Eftersom det blir färre brott i området får polisen också mindre resurser. Detta har lösts med naturliga avgångar och i just Ulricehamn har det varit flera naturliga avgångar.

– Sedan har inte det reglerats till den nivå det borde vara. Ulricehamn lider lite mer av det här.

Som bakgrund till att tjänster inte tillsätts finns också det faktum att man väntar på en utredning som snart ska vara klar. Den handlar just om polisens så kallade ytterområden.

Dessutom spelar det in att polisen snart ska bli en enda myndighet istället för flera regionala. Där säger Stefan Gustavsson att det i arbetet med denna myndighet finns uttalat att polisen ska finnas lokalt. Men exakt vad det betyder är fortfarande oklart.

På frågan om vad som händer i Ulricehamn i framtiden säger Stefan Gustavsson bestämt att det inte finns några tankar om att lägga ned polisstationen i Ulricehamn och istället ha en mindre närvaro på annan plats, till exempel stadshuset.

Han säger också att det inte kommer att bli som förr, när det fanns ”poliser i varenda liten by.” Men han hoppas att det i alla fall ska bli bättre.

– Jag kan tyvärr inte sitta och lova något. Men det finns inte några diskussioner om någon nedläggning av Ulricehamns polisstation, och vi måste hitta en drägligare bemanning. Vi hoppas att vi ska kunna få en förbättring men jag vet inte exakt när eller hur.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.