Nyheter

Polisen varnar – risk för flera nätbedrägerier i Ulricehamn

Inom loppet av ett dygn har två anmälningar om nätbedrägerier inkommit till polisen i Ulricehamn. Nu varnar de för den organiserade brottslighet som tros ligga bakom brotten, och som särskilt riktar sig mot äldre.
– De är otroligt cyniska, säger kommunpolis Sven Gardell.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 24 juni 2021
Bedragarna hör av sig till sina offer på telefon och påstår sig vilja hjälpa dem. I själva verket lurar de själva till sig pengar.
Bedragarna hör av sig till sina offer på telefon och påstår sig vilja hjälpa dem. I själva verket lurar de själva till sig pengar.Foto: Arkivbild

De ringer och påstår sig vilja undsätta sina offer från ett pågående bedrägeriförsök. Men i själva verket är det personen i luren ifråga som är bedragaren.

Mellan onsdagen och torsdagen fick polisen i Ulricehamn in två anmälningar om brottet, som även kallas vishing. Nu uppmanar de allmänheten att vara uppmärksamma på samtal från uppringare som menar att de kommer från banken.

– Ofta är det någon som hör av sig och uppger att den kommer från Swedbank eller Nordea, och att den vill hjälpa dig, säger Sven Gardell.

”Det verkar som att de gör ett grundjobb, för det framstår som att de vet mycket om offrens konton.”
Sven Gardell, kommunpolis Ulricehamn

Målgruppen är ofta äldre personer. Den här gången rör det sig om hittills om kvinnor i 60–70-årsåldern, men risken finns att de byter taktik och ger sig på även andra.

– De är otroligt cyniska, duktiga och förslagna. Det verkar som att de gör ett grundjobb, för det framstår som att de vet mycket om offrens konton. Men hur det går till vet jag inte.

Kommunpolis Sven Gardell uppmanar nu allmänheten att vara vaksamma på samtal från okända uppringare som påstår sig komma från banken. Arkivbild.
Kommunpolis Sven Gardell uppmanar nu allmänheten att vara vaksamma på samtal från okända uppringare som påstår sig komma från banken. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall

Offret uppmanas ofta att logga in med sitt bank-id eller ladda ner ett dataprogram, som gör att datorn kan fjärrstyras. Något man bör undvika till varje pris, enligt Gardell.

– Gör man det är man rökt på riktigt.

Enligt polisen är bedrägeriförsöken del av organiserad, systematisk brottslighet – som har vuxit sig allt större under pandemin.

– De uppehåller sig i vissa områden under en period, sen drar de vidare någon annanstans. Här i Ulricehamn tror vi att det kommer vara aktuellt nu och ett antal dagar framöver.

Vad ska man göra om man misstänker att man blir eller har blivit utsatt?

– Var vaksam, lägg bara på eller spela med och ring sen polisen. Och anmäl om du har blivit utsatt. Lämna under inga omständigheter ut personuppgifter eller bank id-uppgifter, säger Sven Gardell.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.