Nyheter

Polisen varnar för telefonbedragare

En ny sorts medicin. Ett barn som är i knipa. Polisens råd: Lägg på luren.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014

Tre äldre kvinnor har den senaste tiden fått telefonsamtal från någon som uppger sig vara deras läkare eller granne och som försöker lura av dem pengar.

En kvinna lurades att flera gånger sätta in dem hos ett Western Union-ombud, ett sätt att föra över pengar utanför banksystemet. De kan sedan tas ut hos ett annat ombud var som helst i världen. För pengarna skulle kvinnan få en helt ny sorts medicin. Hon uppmanades också att inte berätta om detta för någon, eftersom det var hemligt.

Kvinnan nappade på betet och började sätta in pengar. När de tog slut gick hon till banken för att låna och det var i samband med det som bedrägeriet uppdagades. Men då hade hon redan fört över 50 000 kronor – utan att få någon medicin.

En kvinna i Ulricehamn blev uppringd av en person som sa sig behöva pengar till ett barn som var i ekonomisk knipa. ”Du känner väl mig, jag är ju din granne” sa kvinnan som ringde. Ungefär samtidigt ringde Ulricehamnsdamens dotter och när hon fick höra historien förstod hon direkt att något var fel.

Då hade kvinnan som ringt om pengarna beställt taxi som skulle köra Ulricehamnsdamen till banken för att ta ut pengar. Men när taxin kom befann hon sig hemma hos sin dotter, så bedrägeriet misslyckades.

En annan äldre kvinna från Ulricehamn blev uppringd av en man som uppgav sig vara läkare på vårdcentralen/närhälsan och dessutom hennes granne. Han sa sig ha läst i hennes sjukjournal och ville sälja medicin till henne för hennes andningsproblem. Men eftersom kvinnan inte har någon sådan journal på närhälsan, insåg hon snabbt att allt var en bluff och slängde på luren.

Och det är också polisens råd. Det finns ingen idé att veckla in sig i några längre samtal. Lägg på luren istället.

– De som ringer verkar ha specialiserat sig på äldre kvinnor och de utger sig för att vara en granne eller en läkare för att inge förtroende, säger Kent Bengtsson, utredare på polisen i Tranemo och den som fått de tre polisanmälningarna på sitt bord.

Men det är inget enkelt jobb.

– Vi plockar in telefonlistor från operatörerna för att se vilka nummer kvinnorna har blivit uppringda från, men eftersom det troligen rör sig om telefoner med oregistrerade kontantkort, så är det inte säkert att det ger något.

Eftersom liknande händelser har rapporterats från flera andra platser i landet kommer säkert utredningen att hamna hos Stockholmspolisens nationella bedrägericenter, tror Kent Bengtsson.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.