Annons
Nyheter

Polisen varnar för avancerade inbrottstjuvar: ”Lyfter ur fönstren”

Anmälningarna om bostadsinbrott ökar hos polisen i Sjuhärad. I Ulricehamn och Tranemo har minst tre inbrott som liknar varandra inträffat i närtid.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 1 juli 2021
Fönster på baksidan av huset verkar vara vägen in för de inbrottstjuvar som just nu rör sig i Sjuhärad och Ulricehamn. Minst tre inbrott som liknar varandra har inträffat i Ulricehamn och Tranemo på kort tid.
Fönster på baksidan av huset verkar vara vägen in för de inbrottstjuvar som just nu rör sig i Sjuhärad och Ulricehamn. Minst tre inbrott som liknar varandra har inträffat i Ulricehamn och Tranemo på kort tid.Foto: Armando Franca

Ökningen av tillgreppsbrott i Sjuhärad har varit tydlig under försommaren. De senaste veckorna har en speciell typ av inbrott stuckit ut bland de anmälningar som nått polisen.

– Vi har samma tillvägagångssätt vid ett flertal tillfällen i Sjuhärad och minst tre av de här inbrotten finns i Ulricehamn och Tranemo. Hela fönsterkassetten lyfts ur och det är den vägen förövarna tar sig in i husen, säger Andreas Friberg som är gruppchef vid polisen i Ulricehamn.

Annons

Tjuvarna verkar i första hand vara ute efter smycken och kontanter. Det tillsammans med tillvägagångssättet gör att polisen misstänker att det är någon form av liga som rör sig i området.

– Det här är personer som vet vad de gör, utan tvekan, säger Andreas Friberg som dock tror att det inte är en och samma gruppering som ligger bakom alla inbrott under försommaren.

– Vi vet att vi samtidigt har brottsaktiva lokala personer som begår inbrott men de inbrotten ser ofta lite annorlunda ut.

UT har varit i kontakt med en villaägare i Marbäck som under en semesterresa över förra helgen fick ett samtal om att de haft inbrott i huset.

– Mamma och pappa kollade till huset när vi var borta och det var de som upptäckte inbrottet. De som har varit inne har skurit bort glaset ur fönsterrutorna och slängt det i trädgården, säger villaägaren som väljer att vara anonym.

Först trodde de att det bara var garaget som haft påhälsning men det visade sig att även bostadshuset var utsatt.

– De har klättrat in på andra våning och även där är fönstren urtagna. Inne i huset har de manipulerat larmet så det är inte vem som helst som gjort detta, säger villaägaren till UT.

Några enstaka smycken verkar ha blivit bytet från bostadshuset i Marbäck.

– Vi har varken guld, smycken eller kontanter hemma så rent materiellt blev det inte så farligt. Det är värre med känslan att någon har varit inne i huset. Det känns som att någon har tagit vårt hem och den känslan kommer vi att få jobba med ett tag.

Huset i Marbäck ligger upp mot skogen och ofta väljer inbrottstjuvar den typen av lägen. Andreas Friberg hos polisen säger att de klassiska sätten att skydda sin villa fortfarande gäller.

Annons

– Det är jättebra om det är liv och rörelse runt huset även om husägaren inte är hemma. Samtidigt vill jag betona att det allra viktigaste är att direkt ringa polisen på 112 om någon ser misstänkta personer röra sig i till exempel ett villaområde. Utan den typen av tips är vi chanslösa vid inbrott.

Finns det någon eller några misstänkta för den senaste tidens inbrott?

– Det finns inga gripna men det finns personer vi har ögonen på. Men – vi måste få tag på dem och kunna binda dem till brott också.

Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons