Nyheter

Polisanmälningar och avstängda elever vid Ätradalsskolan

Misshandel, polisanmälningar och avstängda elever.
Situationen vid Ätradalsskolan har varit orolig under de senaste månaderna.
Nyheter • Publicerad 18 november 2011

Arbetsmiljön vid Ätradalsskolan i Timmele har under höstterminen präglats av oro och otrygghet. Som en följd av detta har skolledningen gjort flera polisanmälningar. Samtidigt har ett antal elever stängts av från skolan.

Utredning av händelserna pågår. Skolledning väljer att endast ge allmänt hållen information om vad som hänt. Man bekräftar exempelvis inte att misshandel har inträffat vid skolan. Detta motiveras med att man inte vill skada inblandade eller utredningar.

– Det har varit en orolig period med olika incidenter. Det har gjort att både elever och personal känner sig otrygga, säger Elisabeth Johansson, verksamhetschef skolområde nord i Ulricehamns kommun.

– Till följd av denna situation har ett antal polisanmälningar gjorts. Ett antal elever har också stängts av.

Några närmare detaljer kring om det endast är elever eller även personal som polisanmälts vill Elisabeth Johansson inte gå in på. Inte heller då det gäller avstängning från skolan ges några detaljerade besked, exempelvis hur avstängningarna motiveras, hur många eller hur länge som avstängningar varar.

– Skollagen talar om maximalt en veckas avstängning, och det är vad som gäller, säger Elisabeth Johansson.

UT har tagit del av samtliga polisanmälningar som gjorts under perioden augusti fram till nu, som rör Ätradalsskolan. Skadegörelse på skola, flera fall av misshandel samt olaga hot är några av rubriceringarna. Förundersökning har inletts i några av dessa fall.

Enligt Elisabeth Johansson är situationen vid skolan nu betydligt lugnare.

– Det beror inte enbart på polisanmälningarna eller att vi stängt av elever. Snarare handlar det om det arbete vi lagt ner på att komma tillrätta med situationen. Bland annat har vi ökat vuxennärvaron under raster.

– Målet är att skolan ska vara en trygg och säker arbetsplats för alla, både elever och personal.

Enligt Lina Andersson, rektor vid Ätradalsskolan, har man gått ut med allmänt hållen information om att det har varit oroligt på skolan under hösten.

– Men för att inte skada utredningar har vi inte lämnat några detaljer, säger Lina Andersson.

Uppgifterna om att det har förekommit misshandel på skolan, att elever har stängts av och att polisanmälningar har gjorts är enligt Lina Andersson sådant som skolan inte har gått ut med.

UT har pratat med några av föräldrarepresentanterna i brukarrådet vid Ätradalsskolan. Via sina barn i skolan har de fått veta att det hänt ””otäcka saker” vid skolan under hösten. Det ska ha varit fråga om slagmål, enligt en. En annan berättar att en lärare ska ha blivit misshandlad av en elev.

En av representanterna i brukarrådet vid Ätradalsskolan, Eva, berättar att klimatet i Ätradalsskolan upplevs som väldigt tufft. Hon beskriver situationen som allmänt stökig.

– Det är ett ständigt spring på lektionerna. Och eleverna är grova i munnen mot varandra, säger Eva.

Hon har en dotter i årskurs nio vid skolan.

– En av hennes klasskamrater har stängts av. Men någon information om varför har vi inte fått, berättar Eva.

Hon har även fått kännedom om ett fall av misshandel vid skolan. Det ska ha varit en vuxen person som svarat för misshandel. Men några detaljer har Eva inte fått, och skolan har heller inte gått ut med information om detta.

Den knapphändiga information är ett problem, anser Eva.

– Det är våra barns arbetsmiljö det handlar om. Då är det viktigt att vi får veta vad som händer.

Enligt Eva är problemen vid skolan inget nytt.

– I brukarrådet har vi föreslagit att det ska finnas fler vuxna på skolan. Vi ser det som ett sätt att komma tillrätta med situationen. Men svaret vi fått är att det inte går, eftersom det kostar för mycket.

Hur mår du som förälder med barn på skolan, med tanke på det som hänt under hösten?

– Man känner sig orolig. Man är rädd att något ska hända med ens barn.

Fotnot: Eva heter egentligen något annat.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.