Nyheter

Polis döms för vårdslöshet i trafik

En polis från Jönköpings län döms till 8 000 kronor i dagsböter för vårdslöshet i trafik efter att ha kört in i en buss på riksväg 40 i höjd med Strängsered.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2013

Det var i augusti förra året som olyckan skedde. Polisen hade varit uppe på natten och jagat. Efter att ha sovit några timmar satte han sig i bilen för att åka hem. På vägen passerade han alltså Ulricehamn. I höjd med Strängsered orsakade han en mindre olycka.

Polismannen åtalades för vårdslöshet i trafik. Åklagaren hävdade att polisen borde dömas för vårdslöshet i trafik eftersom han kört bil när han var för trött.

I rätten har ett vittne berättat hur han körde bakom polisen och trodde att denne var berusad eftersom färden gick vingligt.

Polismannen själv har sagt att han inte kände sig trött. Att det vinglade något berodde i så fall på att han hade problem med sina pedaler i bilen och ibland tittade ner för att se vad det kunde vara. Dessutom är hans bil känslig för rattrörelser.

Tingsrätten kommer fram till att mannen ska dömas för vårdslöshet. Rätten tar till exempel upp att polismannen direkt efter olyckan nämnde för de som kom fram att han hade varit och jagat och kanske inte borde ha kört så tidigt utan vilat mer. Däremot sa han inget om pedalerna.

Rätten tar också upp att bilfärden enligt ett vittne varit markant vinglig och att det inte är sannolikt att det beror på att polismannens bil är känslig för rattrörelser, som han själv angett som förklaring.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.