Nyheter

Plexus och Tony räddade varandra från branden

När huset i Götåkra brann räddade hunden Plexus livet på Tony Hagwall.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010
Foto: 

Hunden såg ledsen och bedjande ut, berättar Tony där han står vid det totalförstörda huset i Götåkra. Här har han och hans mamma bott i elva år tillsammans med hunden Plexus och en katt.

Det var i måndags förmiddag branden började. Tony hade haft ett migränanfall och var därför hemma från jobbet och sov när Plexus kom och buffade honom på handen, bedjande och ledsen.

– Jag öppnade balkongdörren så att han skulle få lite luft. Jag tog på mig lite kläder och sedan tog jag också lite luft, berättar Tony.

Han gick in igen för att försöka ta sig till brandsläckaren på nedervåningen, men han såg knappt handen framför sig för all rök, tvingades vända upp igen.

– Det fanns inget mer jag kunde göra. Jag släppte hunden från balkongen. Sedan hoppade jag ut själv. Det var på minuten att jag hann ut, säger han.

För sedan när han pratade med larmcentralen slog lågorna ut från huset. Tony kände sig tvingad att ta sig bort från det brinnande huset. Men hunden kunde inte ta sig fram i den djupa snön. Så endast iförd strumpor, ett par mysbyxor och en t-shirt bar han hunden ner till vägen för att vänta på räddningstjänsten där.

Han och hans mamma är tillbaka vid huset i dag, onsdag, för att träffa försäkringsbolaget. Det är mycket som ska ordnas, de fick i princip inte med sig något ut ur huset. Tony fick till exempel inte med sig sina glasögon ut, som han är väldigt beroende av. Han och hunden bor tillfälligt hos hans bror i Jönköping men Tony skulle gärna komma tillbaka till vardagen snart, och kunna återgå till jobbet. Helst skulle han vilja bo på samma plats igen, berättar han innan telefonen återigen ringer.

För det är många som vill prata, media men också förstås vänner och bekanta.

– Jag vill tacka alla som har velat hjälpa till och erbjudit hjälp, säger Tony.

Att stå här och se på det tomma, rykande skalet av det som en gång var ett hem är naturligtvis mycket sorgligt.

Här i huset fanns många minnen. Hans mormor dog nyligen och de förvarade det hon hade lämnat efter sig i huset, hade precis tänkt gå igenom det, men nu har branden tagit allt.

Dessutom är deras katt fortfarande borta. Tony vet inte om den blev kvar i huset eller lyckades rädda sig. Samtidigt säger han att det kunde varit värre. Både han och Plexus har ju klarat sig.

Och Tony är säker på sin sak, Plexus räddade livet på honom.

– Jag sover hårt. Jag hade vaknat för sent.

Plexus är bortskämd som det är, berättar Tony, men de har ändå försökt tacka honom så gott det går.

– Han har fått leverpastej, för det tycker han om, leverpastej och mycket kärlek.

Flera villabränder i år

Fredag 22 januari

Rökskador efter brand i villa i Grönahög. Ingen skadas.

Söndag 24 januari

En kvinna tvingades fly genom ett fönster vid en brand i ett torp strax norr om Ulricehamn.

Lördag 13 februari

En man och en kvinna omkommer vid en villabrand i Tvärred.

Måndag 4 mars

Tony Hagwall och hunden Plexus klarar sig från branden i deras hus i Götåkra.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.