Nyheter

Pir kan vara miljöbrott

En femton meter lång pir som byggts i Åsunden kan vara ett miljöbrott. Senast 15 april ska piren vara borta och stranden återställd.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010

Länsstyrelsen har lämnat in en så kallad åtalsanmälan till åklagarmyndigheten i Göteborg, riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Länsstyrelsen misstänker att piren är ett miljöbrott och vill att saken prövas. Även Ulricehamns kommun har lämnat in en sådan anmälan eftersom piren även misstänks vara ett brott mot strandskyddet.

Enligt den anmälan som kommit in till åklagarmyndigheten är piren cirka femton meter lång och sex meter bred. Det har även anlagts gräsmatta utefter stranden och på piren.

Paret som har byggt piren saknar enligt länsstyrelsen så kallat tillstånd för vattenverksamhet och har inte heller gjort någon anmälan om vattenverksamhet. Och länsstyrelsens bedömning är att piren skadar allmänna intressen och att de borde haft tillstånd eller gjort en anmälan om bygget.

Det var Ulricehamns kommun som upptäckte att något höll på att hända på platsen eftersom det stod en grävskopa och grävde i sjön. Mannen i fråga förklarade att han dels ville rensa vass, dels skydda stranden och huset från högt vattenstånd med hjälp av stenutläggning. Länsstyrelsen ska också ha varit i kontakt med mannen och påpekat att någon utfyllnad inte fick göras. Ändå ska detta alltså ha skett.

Länsstyrelsen skriver i sin anmälan att det är mycket märkligt att det har anlagts en pir, trots att mannen informerades att ingen utfyllnad får ske. Man tillägger att det finns starka allmänna intressen i området. Förutom strandskyddet även riksintresse för naturvård.

Länsstyrelsen har dessutom förelagt paret att ta bort piren och återställa den ursprungliga strandlinjen senast den 15 april i år.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.