Nyheter

Per i Nävens städdel uppköpt

Ekbergs fönsterputs och städ AB har köpt städverksamheten från Per i Nävens bolag som gått i konkurs.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2013
Joakim Lesser och Per Svensson på Per i Näven står på varsin sida om Mathias Eriksson och Andreas Gustafsson från Ekbergs fönsterputs och städ AB.
Joakim Lesser och Per Svensson på Per i Näven står på varsin sida om Mathias Eriksson och Andreas Gustafsson från Ekbergs fönsterputs och städ AB.Foto: Agnes Eskilsson

Städdelen av Per i Nävens bolag Per i Näven Entreprenad och Service AB, som lämnade in sin konkursansökan den 24 juli, har nu blivit uppköpt av Ekbergs fönsterputs och städ AB.

Andreas Gustafsson, Mathias Eriksson och Lennart Ekberg driver företaget Ekbergs fönsterputs och städ AB, ett bolag med rötterna i Kinna som också har kontor i Borås och Svenljunga. Företaget har i dag mellan 70 och 80 anställda, vilket omräknat till heltidstjänster motsvarade 55 anställda under 2012.

Joakim Lesser och Per Svensson, de båda delägarna i Per i Näven, har haft intensiva dagar. I processen har det lämnas flera bud, som följts av budgivning. I slutändan är de nöjda med hur uppköpandet av städdelen har gått till.

– Vi tycker att Per i Näven och Ekbergs är företag som liknar varandra till strukturen och på hur vi är mot våra anställda och våra kunder. Vi har samma grundtänk. Förhoppningsvis ska detta leda till samarbeten i framtiden, där våra olika verksamheter kan dra nytta av varandra, säger Joakim Lesser.

Under fredagsförmiddagen hölls ett möte där Mathias Eriksson och Andreas Gustafsson fick träffa de anställda och informera om övertagandet.

– Det var positiv stämning, de verkade vara goa människor, säger Mathias Eriksson.

Städverksamheten drivs nu helt i Ekbergs fönsterputs och städ AB:s regi - men verksamheten kommer i praktiken att vara densamma. Företaget hyr nu in sig i Per i Nävens lokaler, och man behåller både befintliga anställda och befintliga kunder.

För Ekbergs fönsterputs och städ AB är köpet ett steg på vägen mot att bli Sjuhärads mest lokala städbolag.

– Det är en strategi vi har. Vi vill ha en ordentlig lokal förankring, och nu stod Ulricehamn näst på tur, säger Mathias Eriksson.

De tjänster som nu uppgår i Ekbergs fönsterputs och städ AB är en tjänst på sjuttiofem procent på tjänstemannasidan, samt två heltidstjänster, tre halvtidstjänster och några timanställda på städsidan.

För Ekbergs fönsterputs och städ AB, som har som ambition att fortsätta växa, blir nästa utmaning att skapa lönsamhet i verksamheten, något Mathias Eriksson och Andreas Gustafsson tror kommer gå relativt enkelt.

– Vi har ett större affärssystem, med tydliga strukturer och IT-stöd, som gör att vi kan spara in på många kostnader. När Per i Nävens bolag vuxit så fort som det gjort så har administration och planering tagit upp för mycket resurser, säger Mathias Eriksson.

– Vi behöver inte skapa något, vi applicerar en färdig struktur, tillägger Andreas Gustafsson.

Konkursförvaltare Anders Lewerth berättar att processen gått ut på att hitta det bästa och snabbaste budet.

– Fokus under de här två veckorna har varit att få sålt verksamheten. Nu väntar en utredningsfas. Som det ser ut nu kommer det att bli en rätt hyfsad utdelning till alla fordringsägare i konkursen.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.