Annons
Nyheter

Pensionärer känner sig svikna av politikerna

Politikernas utlovade dialog med forna kommunala pensionärsrådet har blivit en besvikelse, anser pensionärerna.
Nyheter • Publicerad 13 april 2013

I ett skarpt formulerat brev vänder sig nu företrädare för PRO Ulricehamn samt SPF Bogesund till kommunstyrelsen med kritik gällande bristande dialog med pensionsorganisationerna i kommunen.

Det var i samband med att en ny politisk infördes i Ulricehamns kommun 2010 som det dåvarande kommunala pensionärsrådet avvecklades. Rådet hade fram till dess fungerat som forum där aktuella frågor kunde diskuteras.

Annons

Men då nya organisationen infördes fick pensionärsorganisationerna besked att kommunmäktiges beredningar skulle ersätta den här möjligheten. Därmed skulle aktuella frågor kunna diskuteras i ett tidigt skede – innan förslag eller beslut hade formats.

Men den utlovade modellen har inte fungerat, anser pensionärsorganisationerna.

– Våra förväntningar har inte uppfyllts, vilket gör att vi känner oss svikna, skriver Harriet Höglund, PRO Ulricehamn och Inga-Britt Claesson, SPF Bogesund.

Hur vill ni ha det?

– Vi vill ha tillbaka möjligheten som vi hade med pensionärsrådet. Framför allt vill vi få regelbunden information samt möjlighet att ge synpunkter på konkreta frågor, säger Harriet Höglund.

Exempel på detta kan vara snöröjning, modellen Fixar-Malte, samt trygghetslarm.

De lokala pensionärsorganisationerna har bildat en informell grupp, som ett sätt att fortsätta bevaka och försöka hålla sig informerad. Gruppen har även vänt sig till kommunens förvaltning vid flera tillfällen för att ge synpunkter och förslag till kommunen. Responsen har dock varit i det närmaste obefintlig.

– Det har mest handlat om att vi fått en bekräftelse på att man tagit emot vår skrivelse. Men ingenting mer, säger Harriet Höglund.

Genom avvecklingen av KPR är nu Ulricehamns kommun en av få i landet utan denna möjlighet.

– Vi noterar med sorg i hjärtat att Ulricehamn är en av få kommuner i landet där äldres synpunkter inte kan framföras i ett kommunalt pensionärsråd, skriver duon.

Annons

Med brevet hoppas man nu att kommunstyrelsen överväger att åter införa denna möjlighet. Särskilt som pensionärsförbundens riksorganisationer håller på att ta fram lagförslag om att det ska finnas KPR i varje kommun.

Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att en modell där förvaltningen regelbundet träffar företrädare för pensionärsorganisationerna redan startat.

– Utifrån det som pensionärerna nu skriver får jag anledning att följa upp detta för att säkerställa att modellen verkligen används. Oftast är det frågor av praktisk natur det handlar om, och då är det mest naturligt att det är förvaltningen som träffar pensionärerna, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons