Annons
Nyheter

Pensionärer arga över höga avgifter

Efter uppgifterna i pressen om förslaget till budget för nästa år, protesterar nu PRO:s representanter i Kommunala pensionärsrådet.
Dels mot höjningarna, dels mot att man inget fått veta i förväg.
Nyheter • Publicerad 19 november 2010

– Vi känner oss svikna, säger Margareta Wilck, representant för PRO Ulricehamn och får medhåll av Inga-Lill Sjöberg, PRO Åsunden.

Kommunala pensionärsrådet har fyra möten om året. Det senaste hölls i augusti. Budgeten för 2011 var inget som diskuterades vid det tillfället.

Annons

Visserligen finns en möjlighet att hålla extra möte om särskilda frågor kommer upp.

– Men hur ska vi kunna begära att ett extra möte ska hållas om vi inte får veta vad som händer eller vad som är på gång? frågar sig Inga-Lill Gustafsson.

Tanken med Kommunala pensionärsrådet är att vara ett forum för dialog mellan pensionärsorganisationerna i kommunen och den politiska ledningen. Möjligheten att lyfta frågor liksom att informera om vad som är på gång är viktiga uppgifter i sammanhanget. Men förslaget om avgiftshöjningar har inte nämnts där.

– För övrigt kan man notera att det inte heller i valrörelsen sades något om att höjningar av diverse avgifter för de äldre skulle komma, säger Margareta Wilck.

Vad drar ni för slutsats av detta?

– Vi pensionärer är väl inte tillräckligt viktiga, säger Margareta Wilck.

Att budgetförslaget, som kommer upp till beslut i kommunfullmäktige nu på måndag, dessutom innebär att flera avgifter som berör de äldre kommer att höjas, är KPRs representanter också besvikna över.

– Avgifterna är höga redan före höjningen, konstaterar PROs ordförande Harriet Höglund.

Flertalet av de nu aktuella höjningarna ligger i nivån två-sju kronor i månaden. Är det så mycket att bråka om?

– Det kan tyckas lite. Men räknar man samman de olika avgiftshöjningarna blir det märkbart. Särskilt för de grupper som har låg pension. Dessutom sänks pensionerna nästa år, och vi får inte del av jobbskatteavdraget, säger Margareta Wilck.

– Och varför ska det alltid vara de som har det sämst som ska hamna i kläm?

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons