Annons
Nyheter

Påverkas efter Säs krisbesked: ”Är ju lite sårbar”

Kerstin Ahlquist är väl medveten om att hon inte är den som drabbas värst.
Ändå kokar hon när hanteringen efter Säs lungavdelningskris kommer på tal.
– Jag är så upprörd – så förbannad så jag går i bitar, säger Liaredsbon.
Liared • Publicerad 19 oktober 2024
Kerstin Ahlquist har den senaste tiden skickats till Göteborg där hon röntgas efter sina canceroperationer, eftersom röntgen inte funnits i Borås. Nu när Säs flyttar sina lungcancerpatienter har hon fått reda på att hon tvingas byta sjukhus, utan att någon information skickats till henne.
Kerstin Ahlquist har den senaste tiden skickats till Göteborg där hon röntgas efter sina canceroperationer, eftersom röntgen inte funnits i Borås. Nu när Säs flyttar sina lungcancerpatienter har hon fått reda på att hon tvingas byta sjukhus, utan att någon information skickats till henne.Foto: Pernilla Rudenwall

Det är på lungavdelningen på Säs som samtliga specialistläkare nu har sagt upp sig och därmed måste alla lungcancerpatienter flyttas från avdelningen, till olika sjukhus i Västra Götaland.

Efter att ha läst om krisen har Kerstin Ahlquist, som drabbats av lungcancer vid två olika tillfällen 2007 och 2023, reagerat över avsaknaden av information från Säs.

Annons

Tidigare har det rapporterats att arbetet påbörjats med att kontakta de ungefär 100 lungcancerpatienterna som drabbas. Kerstin har ännu inte fått något samtal, men har själv ringt runt för att reda ut vad som kommer att hända med hennes framtida röntgentider. Nästa tid närmar sig i mitten av november.

– Man är ju lite sårbar, när man inte vet vart man ska vända sig, säger 74-åringen.

Svaret hon fick är hon långt ifrån nöjd med.

Hon och flera andra från Ulricehamns kommun flyttas till Näl, sjukhuset i Trollhättan och Uddevalla, enligt en läkare på avdelningen som Kerstin kopplades till. Det är det alternativ i Västra Götaland som är allra längst bort från Ulricehamn.

– Det är två timmar med bil dit och två timmar hem, för ett 20 minuters röntgenbesök, säger Kerstin och sätter ord på hennes känslor om hela situationen.

– Jag blir så förbannad så jag går i bitar.

Kerstin Ahlquist vill därmed, om omplaceringen blir bekräftad, hävda sitt fira vårdval och byta till Göteborg där hon gjort sin röntgen tidigare. Hur och om man kan göra det har hon dock inte fått några tydliga besked om.

Samtliga specialtläkare på lungavdelningen har nu sagt upp sig, och alla lungcancerpatienter måste flyttas från Säs. ”Det är mycket beklagligt”, skriver tillförordnade verksamhetschefen Katarina Zamac till UT.
Samtliga specialtläkare på lungavdelningen har nu sagt upp sig, och alla lungcancerpatienter måste flyttas från Säs. ”Det är mycket beklagligt”, skriver tillförordnade verksamhetschefen Katarina Zamac till UT.Foto: Johan Valkonen

När UT når Säs hänvisas frågorna till avdelningschefen Levi Siljemyr som svarar via mejl.

Han förklarar omplaceringen av lungcancerpatienterna på följande vis:

”Vi har tittat på kapacitet hos övriga sjukhus och fördelat baserat på det. Vi har även vägt in restid för patienten i fördelningen.

Annons

Flera personer i Ulricehamns kommun hamnar på Näl, som är det sjukhus som är längst bort i Västra Götaland för dem, varför hamnar de där?

”Både restid för patienten och kapacitet på sjukhusen har balanserats och ligger bakom fördelningen”, skriver Siljemyr.

Han bekräftar att de lungcancerpatienter som vill hävda sitt fria vårdval och byta sjukhus kan göra det.

”Det är viktigt att patienten i mötet med läkare på sjukhus/vårdcentral får information om detta och information om att det kan bli längre väntetid om patienten väljer en annan mottagning.”

I samma mejlsvar svarar Katarina Zamac, tf verksamhetschef område medicin på Säs, på frågan om det finns några risker med att lungcancerpatienter har längre till den avdelning de är tilldelade:

”Nej, tidskritiska tillstånd kommer fortsatt att omhändertas på närmsta akutsjukhus.”

I Liared är Kerstin Ahlquist inte i akut behov av hjälp för tillfället. Hon hämmas inte särskilt mycket av sina tidigare canceroperationer, mer än när hennes förminskade lungkapacitet gör livet jobbigare.

74-åringen känner mest för patienter som har större behov av hjälp än henne.

– Jag vill inte vara ett offer. Men jag kanske vill vara en talesperson för ulricehamnarna som drabbas, säger hon.

Kerstin Ahlquist har själv tagit reda på vart hon väntas göra sin nästa röntgen, och tycker hela processen varit oerhört frustrerande. Än har hon inte fått något officiellt besked om vart hon hamnar.
Kerstin Ahlquist har själv tagit reda på vart hon väntas göra sin nästa röntgen, och tycker hela processen varit oerhört frustrerande. Än har hon inte fått något officiellt besked om vart hon hamnar.Foto: Pernilla Rudenwall
Emil DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons