Nyheter

Partierna vill ha samverkan – men stänger dörren för SD

Öppna dörrar åt alla håll – utom mot Sverigedemokraterna. Så ser partierna i fullmäktige på tiden efter valet.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014

En sak förenar de partier som i dag har platser i kommunfullmäktige – ingen vill ha någon som helst samverkan med Sverigedemokraterna efter valet. I övrigt lämnas dörrar öppna åt alla håll och även över blockgränserna.

Nyligen bjöd trepartialliansen övriga partier upp till dans (se UT torsdag), men markerade samtidigt ett klart avståndstagande mot SD. Nu stämmer övriga partier in:

– Vi är öppna för samarbeta med alla partier utom SD, men vi måste se ett valresultat först, säger Inga-Kersti Skarland, gruppledare för Socialdemokraterna.

En logisk följd av detta är att partiet går till val på ett eget program. Ett gemensamt handlingsprogram med exempelvis Vänsterpartiet skulle innebära en låsning.

För Centerpartiet är önskescenariet en ny fyrpartiallians.

– Vi har varit väldigt tydliga med att det är huvudspåret, säger Anders Andersson, partiets gruppledare.

Spänningarna mellan den styrande borgerliga trepartialliansen och Centerpartiet är inte så stora som det ibland sägs, menar Anders Andersson, som inte ser något jätteproblem med att komma överens med de övriga tre.

Landsbygdsskolornas framtid blir kanske ingen valfråga, den anses för känslig, men kommer med stor säkerhet att hamna på agendan efter valet. Men även där tror han att det går att åstadkomma en samsyn.

– Skolfrågan är svår men inte omöjlig. Det går att komma överens om man verkligen vill, säger han.

Tiden efter valet 2010 har inneburit en stor omställning för Centerpartiet, som gick från att vara största borgerliga parti och bärare av kommunalrådsposten till att vara en del av en fyrpartiallians för att slutligen hamna i opposition.

Anders Andersson medger att det har varit lite jobbigt, men att det även fått en positiv effekt:

– Egentligen har det varit ganska bra för oss. Vi har breddat oss och vi har aldrig tidigare varit så många som är så på hugget.

Om en ny fyrpartiallians är ett önskescenario för C, så finns det också en motsats, ett läge som skulle kunna uppstå om partiet inte får vara med.

– Om det vill sig illa kan det bli tre ungefär lika stora block – ett med den nuvarande trepartialliansen, ett med S och V, ett med C och MP, plus Sverigedemokraterna och Nya Ulricehamn vid sidan om. Det vore inte bra för Ulricehamns kommun, säger han.

Miljöpartiet nämns numera av trepartialliansen som ett tänkbart samarbetsparti, nyligen av exempelvis kommunalrådet Lars Holmin (M), något som partiets gruppledare, Arne Fransson, är nöjd med. Men han låser inte upp sitt parti på något sätt:

– Vi försöker vara resultatinriktade och få ut så mycket som möjligt av vårt program. Det enda parti som är otänkbart att samarbeta med är SD, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.