Annons
Nyheter

Parkudden har många vänner

Parkudden tillhör inte längre Tranemo IF. Nedläggning på gång? Nej, tvärtom.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2014
Foto: Erik Jullander
Foto: Erik Jullander
Björn Schönning, Roger Stenqvist, Anne Andersson och Ingemar Josefsson hoppas på en framgångsrik medlemsjakt för sin förening Parkuddens vänner.
Björn Schönning, Roger Stenqvist, Anne Andersson och Ingemar Josefsson hoppas på en framgångsrik medlemsjakt för sin förening Parkuddens vänner.Foto: Erik Jullander

På seneftermiddagen i går samlades drygt 100 personer för att fira det formella ägarbytet från Tranemo IF till Parkuddens vänner. De firade med gulaschsoppa, tal, tårta, musik med mera.

TIF:s skid- och fotbollssektioner får lite drygt 100 000 kronor att dela på – 52 000 kronor var för att vara exakt – samt ett ansvarsområde mindre att ta hand om.

Annons

Parkuddens vänner bildades redan för knappt två år sedan. De har sedan dess engagerat sig en hel del i verksamheten som finns där. I höstas blev de officiellt en ideell förening. Nu ser de fram emot att få ta ett ännu större ansvar.

– Vi ska börja generera pengar så att vi kan restaurera parken, säger Björn Schönning, interimsstyrelsens ordförande.

Föreningen Parkuddens vänner består av tio personer – jakten på fler medlemmar började på allvar i går eftermiddag – och de har en tydlig målsättning med sitt engagemang: att ha kul och bevara Parkudden.

– Parkudden finns i mångas hjärtan och så vill vi att det ska förbli. Vi vill att det ska bli en samlingsplats i framtiden också, säger Björn Schönning.

Att det ska fortsätta bedrivas folkparksverksamhet, att ägandet stannar i kommunen, var viktigt för de numera tidigare ägarna – skidsektionen och fotbollssektionen i Tranemo IF. Om de hade bjudit ut Parkudden på den fria marknaden hade försäljningspriset kunna stiga rejält.

– Det var aldrig aktuellt, fastslår Jan Larsson, ordförande i TIF:s fotbollssektion.

– Vi ville att det skulle gå till något ideellt i byn, säger Jonas Finnskog, ordförande i TIF:s skidsektion.

Anledningen till försäljningen är att föreningslivet i övrigt har nog med sina egna projekt, små som stora.

– Det har varit svårt att hitta engagemanget, men Parkuddens vänner har det. Dessutom så har vi viss nyttjanderätt framöver, säger Jonas Finnskog.

Ingemar Josefsson är en av Parkuddens vänner. Stället har en fast plats i hans hjärta.

Annons

– Första gången jag var här var jag 14 år, jag hjälpte till på en skyttebana. Man är uppfödder här, säger Ingemar Josefsson.

Genom åren har ett antal artister passerat revy. 1973 var självaste Abba på besök. Det var året innan gruppen vann Eurovision song contest med Waterloo och två år innan Parkudden hade en riktig scen. Abbas uppträdande i Tranemo fick ske på ett lastbilsflak från Jabo.

Rykten om att Parkudden kanske riskerade att säljas oroade många Tranemobor med hjärta för platsen. Gösta Gustavsson gick för tre år sedan in med pengar för att rädda dansrotundan. Det var ett viktigt startskott till det som nu formellt har blivit ett ägarbyte.

Framöver kommer mycket arbete att utföras, buggkurser kommer att hållas en gång i veckan, mötesarrangemang och danser ska arrangeras.

Parkudden lever.

Historik: Byggdes 1911 av nykterhetsrörelsen, togs över av Folkets park-föreningen på 30-talet. Tranemo IF blev ägare 1957. Föreningen Parkuddens vänner tog över ägarskapet 2014.

Artister som har uppträtt på Parkudden: Abba, Lill-Babs, Jerry Williams, Siw Malmqvist.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons