Nyheter

På Bredgården brann 100 kreatur inne

Brandmännen från Vegby och Rånnaväg som hade vakat över Vistbranden på natten hade inte ens hunnit hem innan de fick åka på ett nytt larm. Det var Bredgården i Marbäck som brann som då drevs av Lennart Lindhagen och hans fru.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014
Lennart Lindhagen på Bredgården.
Lennart Lindhagen på Bredgården.Foto: Sandra Wennergren
Lennart Lindhagen utanför den nya ladugården som kunde invigas i augusti 1975.
Lennart Lindhagen utanför den nya ladugården som kunde invigas i augusti 1975.Foto: Sandra Wennergren

– Det var på morgonen som vi såg rök och 45 minuter senare var ladugården helt övertänd. Men det var väldigt torrt den dagen och blåsigt, nästan storm. Och ovanligt nog var det ostlig vind, vilket var tur för annars kunde branden ha spridit sig i skogen ända till Jönköping, säger Lennart Lindhagen som fortfarande bor på gården men numera drivs den av en av sönerna.

Det var den första maj 1974 som det brann på Bredgården. Förutom ladugården så tog det även eld i bland annat ett boningshus där Lennart och hans familj bodde men de lyckas rädda en del möbler och annat bohag och stommen var kvar. Men ladugården brann ner till grunden och hundra nötkreatur dog, däribland åtta kalvar.

– De andra korna och kalvarna var ute så de klarade sig, och även alla hästar. Och ingen människa kom till skada, säger Lennart.

Sen tog ett långsamt uppröjningsarbete vid. De fick tillbaka vad ladugården var värd på försäkringen men uppbyggandet av en ny fick de bekosta själva.

– Men det var på sitt sätt en spännande period, det var ändå en gammal tungarbetad ladugård vi hade och nu byggde vi istället upp en med ny design och ny teknik, säger Lennart Lindhagen.

Men lukten av brand fanns kvar i Lennarts sinnen i flera år.

– När någon eldade i en kakelugn eller grillade blev jag genast påmind, säger han.

Han tror inte att den omfattande branden som startade dagen innan påverkade utgången på Bredgården.

– De hade mycket slang liggande därborta visserligen. Men det är möjligt att de kunde ha varit färdiga med släckningen fem minuter tidigare. men inte mer, säger Lennart Lindhagen.

Hur branden hade uppkommit kom man aldrig fram till. Utredningen pågick i flera dagar men de kunde inte urskilja någon särskild orsak. Kanske var det ett elfel, vilket Lennart visserligen inte håller för troligt, eftersom allt var i sin ordning. Han tror mer på att en råtta hade gnagt på en ledning eller att någon hade övernattat i ladugården efter valborgsmässofirandet och sedan tänt en cigarett på morgonen.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.