Sammanställningen redovisades för politikerna i kommunstyrelsen i går och läggs nu till handlingarna. Det är första gången som en sammanställning av detta slag görs i kommunen.
Orsaken är nya skrivningar i skollagen med ett utvidgat krav mot huvudmannen att vidta åtgärder mot kränkningar samt följa upp sådana händelser.
Genom att det är första gången som en sammanställning av detta slags görs, finns inga jämförande siffror från tidigare år.
De kränkningar som förekommit under 2013 handlar i huvudsak om verbala och fysiska kränkningar. Verksamhetens personal har omgående vidtagit åtgärder för att komma till rätta med kränkningarna, skriver verksamhetscheferna för de tre skolområdena.
Miljön vid i stort sett samtliga skolor beskrivs som trygg, vilket ”skapar förutsättningar för eleverna att lyckas med sitt arbete”.
Vid någon enstaka skola beskrivs klimatet som hårt. Här nämns också att det ges extern hjälp från Centrala elevhälsan.
Elisabeth Johanson, verksamhetschef skolområde nord, säger att anmälda kränkningar ofta bottnar i verbala påhopp som eskalerar i handgemäng.
Vid några av skolorna har centrala elevhälsan kopplats in. Flera andra insatser görs också.
– Vi har så klart nolltolerans mot kränkande behandling i våra skolor. Samtidigt är de anmälningar som nu redovisas relevanta, så tillvida att det är upplevelsen av kränkning som anmäls. Och det är sådant som vi tar på fullaste allvar, säger Elisabeth Johansson.
Hon poängterar att det inte finns jämförbara siffror bakåt i tiden, vilket gör det svårt att värdera sammanställningen nu.
– Men vissa händelser hänger kvar från tidigare år. Redovisningen av dessa spiller över till 2013 till följd av vakanser på vissa rektorstjänster.
Anmälningar om kränkande behandling fördelar sig enligt nedan. Det kan nämnas att två skolor, Hökerum och Vegby, inte har haft några anmälningar om kränkande behandling.
? Skolområde syd
Stenbocksskolan - 1 anmälning
Ulrikaskolan - 4 anmälningar
Hössna skola - 1 anmälning
Bogesundsskolan - 4 anmälningar
Tvärreds skola - 4 anmälningar
Gällstads skola - 1 anmälning
Marbäcks skola - 5 anmälningar
Skolområde nord:
Ätradalsskolan - 7 anmälningar
Timmele skola - 6 anmälningar
Dalums skola - 5 anmälningar
Blidsbergs skola - 8 anmälningar
Förskola/fritidshem - 3 anmälningar
? Skolområde Tingsholm
Tingsholmsgymnasiet - 3 anmälningar
Christer Seldevall
Kränkningar ska anmälas och utredas
Enligt skollagen 6 kap. 10 § finns en skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling i verksamheten, enligt följande:
En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn.
En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.