Annons
Nyheter

Oväntat miljonöverskott i Tranemo

Tranemo kommun visar ett oväntat överskott på 15 miljoner kronor för 2013. Den främsta anledningen är att kommunens egna verksamheter slutade på plus minus noll.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2014

I budgeten för 2013 räknade man med ett överskott på åtta miljoner. Resultatet blev istället nästan det dubbla.

– Framförallt beror det på att verksamheterna har haft en bra budgetföljsamhet under 2013, vilket de inte haft tidigare. Så det är ju det mest positiva, säger tillförordnade ekonomichefen Lars-Gunnar Karlsson.

Annons

En annan anledning är att skatteintäkterna varit högre än väntat, och de investeringar som gjorts under 2013 har i större utsträckning kunnat göras med kommunens egna medel, utan att behöva låna mer pengar.

– Vi har ju haft rätt mycket investeringar de senaste åren och ökat vår låneskuld ända sedan 2006, så den uppgår ju nu till 172 miljoner. Men sedan 2012 har vi kunnat hålla den på samma nivå nu utan att den ökat ytterligare. Vi har kunnat finansiera våra egna investeringar med egna medel bättre än tidigare, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Överskottet gör att de hoppas kunna fortsätta med de planerade investeringarna utan att öka skulderna.

– Ett bra resultat gör ju att vi kan finansiera med egna medel. De två stora investeringarna vi har framför oss är renovering av Dalstorpsskolan och Gudarpsgården, de är kostnadsberäknade till 80 miljoner.

Några planer på att betala av kommunens lån finns inte, åtminstone inte på kort sikt.

– Så ser inte riktigt framtidsplanerna ut eftersom vi har så stora investeringar, annars är ju förstås målsättningen att få ner skulden. Men det är en balansgång mot investeringsbehovet, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons