Nyheter

Osäkert i sporthallen

Osäkerheten är stor inför måndagens fullmäktigemöte, som ju hålls i Sporthallen på grund av det stora intresset. När detta skrivs är utgången i ärendet som handlar om skolstrukturen utanför centralorten en helt öppen fråga.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2013

Men kanske lutar det ändå åt att frågan inte kommer att avgöras under kvällen, utan att det blir en så kallad återremiss. Då skickas hela skolfrågan tillbaks till kommunstyrelsen för vidare utredning. Hur djup eller ingående en sådan utredning ska vara finns inga regler som styr. Men det ser ju naturligtvis inte särskilt bra ut om den kommer tillbaks i ungefär samma skick som när den lämnade fullmäktige.

För en återremiss krävs 16 röster av 46 – en tredjedel av mandaten. (Egentligen finns 49 mandat i fullmäktige, men tre SD-stolar står tomma.) Oppositionen – C, MP och V – har tillsammans 15 röster och ytterligare en eller två är nästan givna (se vidstående artikel om Socialdemokraternas Barbro Westermark, som ju bryter med partiet på grund av skolfrågan, eller torsdagens UT, där moderaternas Margaretha Juliusson berättar att hon tänker rösta mot sitt parti).

Om ärendet ändå skulle avgöras under kvällen, vilka förslag kan komma att ställas?

A 1. Skolorna i Vegby, Marbäck och Dalum stängs. Beredningsförslaget, som ända till för några dagar sedan var det hetaste, verkar nu vara politiskt omöjligt. Möjligen skulle M och FP prata för det, men ingen annan. Dessutom har ju M öppnat upp för en bantad version (se torsdagens UT).

A 2. Skolorna i Vegby och Marbäck stängs, Dalum får vara kvar. Den mildare version som troligen M kommer att förespråka, troligen också FP. Däremot kan de inte vara helt säkra på stöd från KD. Och inte heller från S, som har eget förslag (se vidstående artikel).

A 3. Skolan i Marbäck läggs ned, men både Dalum och Vegby får vara kvar, sistnämnda genom en samordning med Tvärreds skola, som också har ett litet elevunderlag. Vegby blir en F-3-skola, Tvärred en 4-6-skola. Detta är det förslag S-gruppen kommer till fullmäktige med.

A 4. Ingen skola stängs. En idé som stöds av de som nu kallar sig oppositionen (se vidstående debattartikel), det vill säga C, MP och V. En konstellation som spretar politiskt, men som alltså funnit varandra i just denna fråga.

Men förskolorna, då, vart tog de vägen? Här verkar det finnas en majoritet för nedläggning av enavdelningsförskolorna i Älmestad, Trädet och Grönahög. Inte något lätt beslut för den styrande minoriteten och S-gruppen, som naturligtvis inser vilka negativa följder som nedläggningar får för småbarnsfamiljerna. Men det anses ekonomiskt oförsvarbart att driva så personaltäta verksamheter – kostnaden per barn blir för hög.

Enligt uppgift kommer det inte att bli några förhandlingar mellan trepartialliansen och S-gruppen under helgen.

– Förhandlingen börjar på måndag klockan 18, sa Mattias Josefsson (S), när UT ställde frågan i går.

Alltså, inget blir klart förrän under själva fullmäktigemötet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.