Annons

Oro på Parkgården efter förändringarna: "Många är ledsna och besvikna”

Efter en större personalförflyttning på äldreboendet Parkgården upplever flera ur personalen att en redan pressad arbetssituation blivit värre.
– Jag känner att jag har tappat all kraft. Jag bara går till jobbet, gör mina uppgifter och går hem igen, säger en anställd.
Dalum • Publicerad 15 oktober 2024
Flera anställda på Parkgården vittnar om en schemaläggning och bemanning som gör arbetet stressfyllt och belastande. Efter en större personalförflyttning har många nu fått nog. ”Jag känner att jag har tappat all kraft” säger en av de anställda. Bilden är en genrebild.
Flera anställda på Parkgården vittnar om en schemaläggning och bemanning som gör arbetet stressfyllt och belastande. Efter en större personalförflyttning har många nu fått nog. ”Jag känner att jag har tappat all kraft” säger en av de anställda. Bilden är en genrebild.Foto: Mostphotos/Arne Trautmann

Flera av rösterna från personalen på Parkgården vittnar om samma sak: stress, hög arbetsbelastning och en arbetsmiljö de upplever som alltmer ohållbar.

När boendet under hösten dessutom genomgick en stor personalförflyttning, där elva anställda flyttats till andra avdelningar, menar flera medarbetare att situationen blivit värre, med oro och otrygghet bland både anställda och de äldre.

Annons

– Det har inte varit till gagn för personalen direkt, många är ledsna och besvikna och känner sig överkörda. Jag kan tycka att det är väldigt beklämmande hur de behandlar sin personal, säger en undersköterska.

– Psykiskt mår jag inte bra. Jag känner att man får mindervärde på något vis, att man inte duger där man var från början, säger en annan.

Kritiken gäller framför allt hur situationen har hanterats, att förändringen genomförts utan att personalen haft något att säga till om.

– Vi blev inkallade en och en till cheferna. De sa bara att nu är det så här, det fanns ingen återvändo. När jag sa att jag inte ville byta sa de att då är det lika med arbetsvägran och då kan vi säga upp dig, säger en av de anställda.

”Jag förstår inte anledningen till att jag flyttades till en avdelning där jag inte trivs,” säger en av de anställda på Parkgården. Arkivbild.
”Jag förstår inte anledningen till att jag flyttades till en avdelning där jag inte trivs,” säger en av de anställda på Parkgården. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall

Anledningen till personalförflyttningen berättar enhetscheferna Joanna Sarzynska och Kristina Helena Karlsson är att boendet behövde omfördela medarbetarnas kompetens utifrån de olika behoven på avdelningarna.

– Vi har uppmärksammat att det har varit bristande rutiner och arbetssätt, så vårt mål är att skapa bättre arbetsmetoder där mer erfaren personal kan hjälpa dem med mindre erfarenhet, säger Joanna Sarzynska.

Kommunens verksamhetschef för vård- och omsorgsboende, Anna-Karin Asp, berättar att personal ofta flyttas mellan avdelningar för att täcka upp där behovet finns.

– Man är inte anställd på en specifik avdelning utan får vara beredd att flytta ibland om ens kompetens behövs någon annanstans. Nu blev det en lite större rockad där vi såg att vi behövde förändra strukturen av framför allt kompetensskäl, säger Anna-Karin Asp.

För personalen har det lett till att många nu befinner sig i nya arbetsgrupper och med andra brukare att ta hand om. En undersköterska berättar att flera kollegor har sjukskrivit sig efter förflyttningen, vilket leder till stora utmaningar då det ständigt dyker upp nya vikarier.

– Det är slitsamt för det blir ingen kontinuitet vare sig för mig eller de äldre som ska få hjälpen. Vi får ingen teamkänsla utan det blir väldigt många olika ansikten som kommer och går, säger undersköterskan.

Annons

Enhetschefen Kristina Helena Karlsson bekräftar att personal har sjukskrivit sig men säger att det har andra förklaringar än förflyttningen.

– I de sjukskrivningar vi har kan vi inte se något samband med omflyttning av medarbetare utan det finns andra orsaker till sjukskrivningarna, säger Karlsson.

Hur ser ni att era anställda mår nu?

– Jag kan inte säga att jag upplever att personalen mår dåligt. Men vi är olika som individer hur man upplever förändringar och det är givetvis något vi måste vara uppmärksamma på, säger Kristina Helena Karlsson.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons