Nyheter

Oppositionens samarbete upphör

Efter Miljöpartiets kritiska utspel om Lassalyckan har oppositionspartiernas samarbete raserats.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2011

I början av 2011 träffade de tre partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Ulricehamn en överenskommelse om att att samarbete för att kunna driva en oppositionspolitik i Ulricehamns kommun.

Nu i helgen träffades företrädare för de två förstnämnda partierna (S och V) och konstaterade då att Miljöpartiet har brutit mot flera av de punkter man kommit överens om.

– Mot den bakgrunden beslutade S och V att tills vidare avbryta samarbetet. Samtidigt är vi öppna för att återuppta det, under förutsättning att Miljöpartiet visar sig redo att hålla överenskommelsen, säger Mattias Josefsson, som leder Socialdemokraterna i Ulricehamn.

Vilka punkter är det som Miljöpartiet brutit mot?

– Det vill jag inte gå in på här. Avtalet mellan oss tre partier är internt.

Hur ser du på den uppkomna situationen?

– Jag tycker det är beklagligt. Miljöpartiet har många starka krafter och många goda idéer. Men tyvärr finns i nuläget inte förutsättningar till fortsatt samarbete.

– Det som hänt är beklagligt för oss i oppositionen, men också för kommunpolitiken. Jag menar att en stark opposition är bra för kommunen som helhet.

Trots det inträffade kommer Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att fortsätta sitt samarbete.

Jan-Olof Sundh, gruppledare för Vänsterpartiet i Ulricehamn, anser att Miljöpartiet bör ta en intern diskussion om deras företrädare Ulf Svensson.

– Behovet av detta blir särskilt tydligt då han offentligt hoppar på och kritiserar oppositionsrådet Mattias Josefsson. Frågan är om de andra i Miljöpartiet ställer sig bakom det.

Utifrån det kan man ta ställning till om det tidigare politiska samarbetet kan återupptas, anser Jan-Olof Sundh.

Arne Fransson, gruppledare för Miljöpartiet, medger att förutsättningarna för ett fortsatt oppositionssamarbete inte ser särskilt goda ut.

– Efter beslutet i kommunstyrelsen i tisdags, med beslutet om ytterligare pengar till projektet, pratade vi om just det. Man kan väl konstatera att i den frågan finns ingen samsyn. Men det gör det i andra frågor. Hade det inte varit för Lassalyckan hade det inte varit något problem.

Men nu pågår en satsning på att utveckla idrottsområdet Lassalyckan.

– Ja, sett utifrån det är förutsättningarna till samarbete inte goda. Situationen är jobbig. Jag har förstått att vår kritik i frågan om byggandet av en ny ishall inte ses med blida ögon av de övriga partierna i oppositionen.

Står Miljöpartiet eniga i kritiken mot ytterligare satsningar på Lassalyckan, eller är det en personfråga?

– Vi är eniga i den inställning som framkommit.

UT har förgäves sökt Ulf Svensson (MP) för en kommentar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.