Annons
Nyheter

Oppositionens budget är ”snål men realistisk”

Skattehöjning är nödvändig för att både klara basservice och kommande investeringar, anser oppositionen i Ulricehamns kommun, som bygger sitt förslag till budget för nästa år på en höjd kommunalskatt.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010
Jan-Olof Sundh (V), Ingegerd Borg-Saviharju (MP) och Mattias Josefsson (S)
Jan-Olof Sundh (V), Ingegerd Borg-Saviharju (MP) och Mattias Josefsson (S)Foto: Christer Seldevall

Förslaget till budget från de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar sikte på tre viktiga målsättningar:

A Personalpolitiska mål. Här krävs satsningar för att Ulricehamns kommun ska uppfattas som en god arbetsgivare och en bra arbetsplats.

Annons

A Fastighetsunderhåll. En satsning på ökat fastighetsunderhåll, som bland annat innebär att eftersatt underhåll åtgärdas. Målet är att långsiktigt säkra värdet av kommunens fastighetsbestånd.

A Skapa förutsättningar för 25 000 invånare. Målet för nästa år är en ökning med 100 personer.

Med sitt förslag till budget kritiseras oppositionen samtidigt det tjänstemannaförslag som innebär en besparing under nästa år med 25 miljoner kronor. Samtidigt anges ett resultat nästa år på 9,2 miljoner kronor.

– Det är för lågt. Särskilt med tanke på de stora investeringar som ligger framför oss. Därför föreslår vi en skattehöjning med 75 öre, för att klara drift och underhåll men också för den kommunala basservicen, säger Mattias Josefsson (S). Samtidigt är vi inriktade på att kunna sänka skatten med 25 öre 2013.

Att den nya förvaltningsorganisationen innebär en kostnadsminskning med åtta miljoner kronor ifrågasätts i oppositionens skrivelse.

– Vi lägger fram en snålbudget, men den är realistisk och nödvändig för att klara kommande utmaningar, säger Mattias Josefsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons