Annons
Nyheter

Olika bud om avgift för sopor

Soptaxan i Tranemo är nästan högst i landet, säger Villaägarnas riksförbund. Inte alls, säger Tranemo kommuns renhållningschef Annette Nilsson.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2014

Villaägarnas riksförbund vill med sin undersökning visa att skillnaderna på taxan för avfallshantering är stora mellan olika kommuner. Enligt undersökningen är det 4 000 kronor i skillnad mellan den dyraste och den billigaste taxan. På Gotland är årskostnaden 5 419 kronor och i Storfors är den 1 009 kronor.

Tranemo är enligt undersökningen tredje dyrast i landet med sina 4 813 kronor, något som upprör Tranemos renhållningschef Anette Nilsson.

Annons

– Jag tycker att de jämför äpplen och päron, säger hon.

Saken är den att Villa-ägarnas riksförbund har jämfört alternativet att ha hämtning varannan vecka i ett 190 liters kärl. Detta har man gjort eftersom det är det vanligaste abonnemanget på riksplanet. Men i Tranemo har man en modell för avfallshanteringen där just detta alternativet är ett undantag. Enligt Anette Nilsson är det bara tio procent av hushållen i Tranemo kommun som har detta alternativet, alltså 400 hushåll av drygt 4 000.

– Majoriteten av hushållen, såväl i tätort som glesbygd, har egen varmkompost och hämtning var fjärde vecka.

Dock är siffran som anges i Villaägarnas undersökning korrekt, alltså 4 813 kronor.

– De hushåll som inte sorterar och komposterar utan har hämtning varannan vecka lägger femtio procent mer avfall och får betala femtio procent mer. Men det är något de har valt medvetet för att de inte vill hålla på med sortering och kompostering.

Det Anette Nilsson är kritiskt mot är alltså att Villaägarna i fallet med Tranemo kommun har tagit det absolut dyraste alternativet som finns i kommunen, något som bara en liten del av medborgarna har, och sedan jämfört det med andra kommuner.

För Ulricehamn finns ingen uppgift om taxan i Villa-ägarnas undersökning.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons