Annons
Nyheter

Oklart om mopedkörning var olovlig – föraren frias

Mannen åtalades för grov olovlig körning efter att ha kört moped utan körkort. Men nu frias mannen eftersom det inte framgår av utredningen vilken klassificering den aktuella mopeden har.
Nyheter • Publicerad 7 september 2014

Mannen, som är i 50-årsåldern, blev av med sitt körkort vid ett tidigare tillfälle.

I början av året togs han sedan av polisen när han körde moped i ett samhälle i Ulricehamns kommun. Efter detta åtalades mannen misstänkt för grov olovlig körning eftersom polisen ansåg att mannen borde ha haft körkort för den typen av moped.

Annons

Mannen har i förhör sagt att han trodde det var okej att köra den aktuella mopeden utan körkort eftersom mopedhandlaren hade sagt det.

Rätten konstaterar att man först och främst ska avgöra om mopeden är ett körkortspliktigt fordon. Därefter går man igenom hur mopeder klassificeras.

Bland annat skriver man att mannen inte behöver förarbevis för att köra mopeder av klass II eftersom han har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009.

Mannen åtalades för att ha kört en så kallad EU-moped och det är vanligtvis namnet för en moped av klass I. Men tingsrätten tycker ändå att det inte framgår tillräckligt tydligt vilken typ av moped mannen har kört.

Det kan alltså röra sig om en moped klass II, som mannen får köra utan förarbevis, och därför frias han.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons