Annons
Nyheter

Oförändrad skatt nästa år

Oförändrad skattesats under nästa år. Det beslutade en oenig kommunstyrelse under fredagen. Oppositionen ville höja med 75 öre.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010
Med hjälp av block, penna och färgglada notislappar försöker kommunens ekonomichef Olof Olsson förklara skillnaden mellan fria inköp och upphandlade samt vad som blir den ekonomiska konsekvensen om man väljer att tillämpa den ena eller andra modellen.
Med hjälp av block, penna och färgglada notislappar försöker kommunens ekonomichef Olof Olsson förklara skillnaden mellan fria inköp och upphandlade samt vad som blir den ekonomiska konsekvensen om man väljer att tillämpa den ena eller andra modellen.Foto: Christer Seldevall

Då kommunstyrelsen vid ett extra sammanträde i går behandlade frågan om skattesats för nästa år, fanns samtidigt en besparingsplan på politikernas bord, framtagen av tjänstemännen. Materialet är tänkt att tjäna som underlag inför kommande beslut om nästa års budget.

Men planen blev samtidigt källa till debatt inför beslutet om kommande skattesats.

Annons

Planen innebär besparingar inom kommunen i storleksordningen 25 miljoner kronor. Syftet med dessa besparingar är att uppnå en ekonomi i balans då budgeten för nästa år tas.

Förslaget från Alliansen var att behålla nuvarande skattesats på 20:98. Oppositionsrådet Mattias Josefsson yrkade på en höjning med 75 öre till 21:73.

– Med de tunga investeringar som är aktuella och de ökade kapitalkostnader som kommer är det viktigt att vi redan nu tar höjd för detta, sa han.

Övriga oppositionsledamöter yrkade bifall och frågan avgjordes genom votering, där Alliansens förslag om oförändrad skatt beslutades med siffrorna 8-5.

Enligt föreslagen i planen kan besparingen göras genom såväl effektiviseringar som en minskning av antalet anställda. Några uppsägningar ska dock inte ske. Här några av förslagen:

? Eventuellt minskat antal inriktningar vid Tingsholmsgymnasiet.

? Tolv färre korttidsplatser inom äldreomsorgen.

? En bemanningsenhet som sköter all hantering av korttidsvikarier införs.

? En fortsatt skärpt hantering av inköpen.

? Införandet av ny förvaltningsorganisation ska ge besparing motsvarande åtta miljoner kronor, vilket omräknat i antal årsarbetare motsvarar 16 tjänster.

Annons

? Avveckling av lokaler.

? Ökade koncernbidrag och intäkter från kommunens bolag.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) hade flera invändningar mot förslagen.

– Jag har svårt att se hur en bemanningspool ska kunna leda till en besparing. Och att nya förvaltningsorganisationen ger en besparing på åtta miljoner måste också ifrågasättas. Bruttobesparingen till följd av ökade kostnader bör vägas in.

Mattias Josefsson menade att det i själva verket kan bli fler än 16 årsarbeten som försvinner till följd av förslaget. Han efterlyste även besked om var i kommunens verksamhet som tjänsterna ska sparas in. Något besked på den punkten gavs inte med hänvisning till att sådana detaljer måste bli föremål för diskussion med de anställda.

Kritiska invändningar gjordes även mot förslaget att låta Stubo tillföra kommunen ytterligare cirka 3,5 miljoner.

– Det kommer att drabba landsbygden, eftersom det är där som marknadskrafterna fungerar som allra sämst, sa Mattias Josefsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons