Nyheter

Nytt vatten på grund av ny väg

Nya riksväg 40 kommer passera över en av kommunens grundvattentäkter. Därför planeras en ny, till en kostnad av 13,2 miljoner samt ökade driftskostnader.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2011

Trafikverket ersätter kommunen för den nya vattentäkten med fem miljoner kronor, enligt ett förslag till avtal.

Det är kommunens energibolag, Ulricehamns energi, som sköter vattenförsörjningen, och de får i sin tur ersättning med ytterligare fem miljoner av kommunen, alltså totalt tio.

Det finns flera orsaker till att kommunen bara får fem miljoner i ersättning, trots att kostnaden är över tretton, säger Håkan Jacobsson som är kommunens utvecklingschef.

Kommunen skulle kunna ha kvar den gamla vattentäkten och skydda den, till en betydligt lägre kostnad. Dessutom har man hittat vatten av god kvalitet på en annan plats i närheten, och detta hade man kunnat använda till en lägre kostnad.

– Nu väljer vi från kommunen ändå att flytta vattnet en längre sträcka för att komma bort från de här exploateringsområdena. Vi får också ett större avstånd mellan huvudvattentäkt och reservvattentäkt. Vi får en större säkerhet i vår vattenförsörjning. Det är en form av uppgradering av systemet. Det är den delen kommunen får stå för själva, säger Håkan Jacobsson.

Det blir alltså bland annat bättre möjligheter att använda området kring den framtida trafikplatsen för riksväg 40 som ska ligga vid Vist.

Föreslagen plats för den nya vattentäkten är Källeberg, som ligger cirka fem kilometer norr om den nuvarande vattentäkten vid Vist. Här bedöms det finnas tillräckligt med vatten som dessutom håller en tillräckligt bra kvalitet.

Dock måste det nya vattnet genomgå en reningsprocess som inte vattnet vid Vist behövde, vilket medför ökade driftskostnader.

– Det finns metaller i vattnet, det är väldigt svårt att hitta vatten utan metaller, säger Marie Ström på Ulricehamns energi som är ansvarig för vattenverksamheten.

Men någon förändring av vattenkvaliteten blir det inte.

– Nej, det blir det inte. Allting håller gränsvärdena.

Nu ska politikerna ta ställning till förslaget om en ny vattentäkt på kommunstyrelsemötet den 9 maj.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.