Annons
Nyheter

Nybergs inte längre ett svartbygge

Politikerna i miljö- och byggnämnden i Ulricehamn gav som väntat bygglov till Nybergs entreprenads nya lokaler. Därmed är de just nu inte att betrakta som ett svartbygge längre.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

Nämnden anser sig nu ha kommit tillrätta med de två punkter som gjorde att länsstyrelsen upphävde bygglovet.

Ett av skälen att länsstyrelsen upphävde bygglovet var att man ansåg att grannarna inte hade fått säga sitt om bygget. Men miljö- och byggnämnden vidhåller nu att grannarna faktiskt har gjort detta, och godkänt det.

Annons

– Grannarna skrev på i första vändan, fast länsstyrelsen missade detta på något vis. Ingen hos oss kan förstå hur de kunde göra det, säger Börje Eckerlid som är ordförande i nämnden.

Det andra skälet till att länsstyrelsen upphävde bygglovet var att nämnden hade ett villkor i beslutet om att intilliggande fastighet som nu är bebodd upphör att användas som bostad. Men ett sådant villkor är enligt länsstyrelsen inte lagligt.

Nu är detta villkor inte med i bygglovet.

Frågan är då om nämnden inte anser det störande att bo så nära industrifastigheten.

Enligt Börje Eckerlid har de närboende inte formellt klagat på att det är störande än. Om de gör så ska kommunen ta upp den frågan på ett lämpligt sätt.

Orsaken till att de hade med villkoret från början var enligt Börje Eckerlid att området så småningom ska vara planerat som mark för industri, och inte bostäder.

– De här kunde bo kvar så länge de ville, men sedan ville man inte att det skulle vara bostad.

Synpunkten från de närboende inför det här bygglovsbeslutet var att de motsätter sig det.

De påpekar att verksamheten på fastigheten är störande, och att nämnden tydligen har haft samma uppfattning eftersom man tidigare hade som villkor för bygglovet att fastigheten inte fick användas som bostad.

I ett yttrande från kommunens miljöchef får de också visst stöd. Han skriver att redan i dag "kan störningarna komma att bli oacceptabla om Nybergs verksamhet blir mycket omfattande med till exempel varmkörning av fordon, lastning och lossning, speciellt tidigt på morgonen."

Annons

Han skriver också att en detaljplan bör tas fram.

"Då dessa frågor inte verkar kunna lösas i detta bygglov, bör en detaljplan tas fram där detta kan belysas och lösas.", skriver han.

De närboende som överklagade bygglovet till länsstyrelsen företräds av advokat Lars Almlöf. Han har tidigare sagt till UT att historien med det här bygglovet är märklig och att om det blir ett nytt bygglov kommer även det med stor sannolikhet att överklagas.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons