Annons
Nyheter

Nybergs bygglov överklagat igen

Bygglovet för Nybergs entreprenad AB har återigen överklagats.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012

Det är återigen närboende till den nybyggda industrifastigheten som överklagar och alltså vill att även det senaste bygglovet ska upphävas.

I sitt överklagande skriver de att verksamheten är störande, så störande att bygglovet borde ha avslagits. Man skriver att nämnden tydligen har haft samma uppfattning eftersom de kände sig tvingade att skriva in ett villkor i det första bygglovet om att deras bostad inte fick vara bebodd om industrin byggdes. De skriver att en tjänsteman på kommunens avdelning för miljö också har skrivit i handlingarna att störningarna från verksamheten kan komma att bli oacceptabla.

Annons

De påpekar också att byggnationen inte stämmer med de ritningar som finns i bygglovsansökan samt att avståndet mellan bostadshuset och verksamheten bara är cirka 25 meter, vilket är långt från det skyddsavstånd på 200 meter som Boverket rekommenderar.

Man skriver också att den enda rimliga lösningen på problemet är att kommunen eller företaget löser in deras bostad.

Det var i oktober 2010 som Nybergs nya lokaler fick sitt första bygglov. Beslutet överklagades av närboende, men ändå började Hökerum bygg med arbetet och så småningom flyttade företagen Nybergs och Nyrent in i lokalerna.

Detta alltså trots att bygglovet inte hade vunnit laga kraft. Och i slutet av förra året kom länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet. Vilket gjorde att de nya lokalerna var att betrakta som ett svartbygge.

Ett av skälen var att länsstyrelsen sade sig sakna underlag som visade att grannarna till den nybyggda fastigheten hade fått tillfälle att yttra sig. Kommunen hävdade hela tiden motsatsen och senare erkände länsstyrelsen att grannarnas godkännande faktiskt hade funnits i handlingarna hela tiden, men att man hade missat detta.

Till saken hör att grannarna vid det här laget motsatte sig bygget.

Det fanns ytterligare ett skäl att upphäva bygglovet. Det andra skälet var att nämnden i Ulricehamns kommun hade ett villkor i lovet som sade att intilliggande fastighet som nu är bebodd inte längre ska användas som bostad. Men ett sådant villkor är enligt länsstyrelsen inte lagligt.

För att komma tillrätta med svartbygget fattade då politikerna i miljö- och byggnämnden beslut om ett nytt bygglov för lokalerna, där man ansåg sig ha kommit tillrätta med länsstyrelsen invändningar. Dels hänvisade man till grannarnas godkännande som faktiskt fanns i de första handlingarna, dels tog man bort villkoret om att grannfastigheten inte fick användas som bostad.

Nu återstår att se vad länsstyrelsen fattar för beslut om det senaste bygglovet. När beslut är att vänta är oklart.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons