Annons
Nyheter

Nya stolpar säkrar elen

Bättre för både arbetsmiljö och naturen. Samtidigt säkrare elförsörjning.
Med sådana förhoppningar är det inte konstigt att pilotprojektet med Nexans Sweden och Östra Kinds elkraft väcker uppmärksamhet hos landets nätägare.
Nyheter • Publicerad 3 september 2011
I torsdags presenterades ett pilotprojekt i Grimsås som innebär att traditionella elstolpar byts ut mot stolpar i stål. Samtidigt ersätts elledningar av en driftsäkrare hängkabel.
I torsdags presenterades ett pilotprojekt i Grimsås som innebär att traditionella elstolpar byts ut mot stolpar i stål. Samtidigt ersätts elledningar av en driftsäkrare hängkabel.Foto: Christer Seldevall

Det är med spänning som de cirka 90 seminariedeltagarna tar plats i bussarna för en guidad tur ut i skogen mellan Grimsås och Nittorp.

I Grimsås bygdegård har de just fått en inledande presentation om det pilotprojekt som drivs av kabeltillverkaren Nexans Sweden i Grimsås och det lokala elnätföretaget Östra Kinds elkraft.

Annons

Genom att byta ut elledningar mot hängkabel som dessutom monteras i stålstolpar istället för traditionella kreosotindränkta trästolpar kan flera fördelar uppnås, hoppas projektägarna.

– Driftsäkerheten ökar. Den kabel som vi utvecklat klarar nedfallande träd, säger Lars Josefsson, marknadschef på Nexans Sweden AB.

För den nya kabeln används dessutom en så kallad brottlänksupphängning, vilket ökar säkerheten ytterligare.

Så stannar bussarna, som det verkar mitt ute i skogen. Blå skyddshjälmar delas ut, varpå gruppen – som består av nätägare och nätbyggare från Syd- och Mellansverige – guidas längs på ett mycket blött men uppkört spår. Efter cirka en kvart öppnas skogen till en glänta. Där samlas vi runt en skinande blank elstolpe. Uppe i toppen hänger en tjock, svart kabel.

Det galvaniserade stålet innebär att traditionella stolpskor inte kan användas. Vid dagens demonstration användes därför istället metallstege.

– Men i skarpt läge kommer skylift att användas, säger Patrik Lejrin, vid för Östra Kinds elkraft.

Hans förhoppning är framför allt att den nya metoden ska innebär en säkrare arbetsmiljö för linjemontörerna.

– De slipper handskas med de miljöfarliga trästolparna som är impregnerade med kreosotolja. Även för miljön i stort innebär denna metod en fördel eftersom man undviker att den miljöfarliga oljan läcker ut.

Att de nya stålstolparna har betydligt lägre vikt och dessutom har förborrade hål underlättare också för personalen.

Även Patrik Lejrin nämner driftsäkerheten som viktig faktor. Den linje utanför Nittorp som nu monteras med den nya tekniken ska förhoppningsvis innebära färre elavbrott för anslutna elkunder.

Annons

Efter stormen Gudrun 2005 satsar nätägare på att plöja ned elledningar i marken. Man räknar med att cirka 15 procent av praktiska orsaker också i fortsättningen kommer att vara luftburen. Det är för denna del som den nya tekniken kan bli aktuell.

Om projektet visar sig slå väl ut, räknar Nexans Sweden med att kunna öka sin omsättning med 20 miljoner kronor inom en femårsperiod på den svenska marknaden, som en följd av den nya tekniken. Enligt Lars Josefsson finns även utvecklingsmöjligheter i både Finland och Baltikum.

Elstolpar i galvaniserad stål är dyrare än traditionella elstolpar i trä. Tekniken med hängkabel istället för friledning innebär sammantaget en likvärdig investeringskostnad. Därför räknar Nexans samt Östra Kinds elkraft med att kostnaden för den nya tekniken är jämförbar med traditionella elledningar.

Till det skulle man kunna lägga effekten av färre elavbrott, vilket rimligen innebär en kostnadsminskning, sett ur samhällets synvinkel.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons