Annons
Nyheter

Nya slantar för att rusta upp Fänneslundas ruin

Kyrkoruinen i Fänneslunda står och förfaller. Nu har 150?000 kronor avsatts för att rusta upp ruinen.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2014

Kyrkan är byggd på 1100-talet, och var i bruk ända in på 1800-talet. Därefter har den restaurerats flera gånger, men den är likväl i mycket dåligt skick.

– Problemet är att man har restaurerat den med cement, och cement är inte alls bra i sådana här sammanhang eftersom det inte finns någon flexibilitet i det, säger Lars Jacobzon, biträdande länsantikvarie och sakkunnig inom forn- och landskapskulturvård på Länsstyrelsen.

Annons

Förr använde man kalkbruk som fogmaterial, men på 30- och 40-talen började cement bli populärt. Cementen blir väldigt hård, men spricker lättare än kalkbruk. Eftersom materialet inte kan töjas händer det också att själva stenarna spricker när de sitter så hårt sammanfogade.

– När det väl har spruckit eskalerar det, det kommer in mer vatten och fryser mer på vintern. Här är det så vitt vi kunnat se rätt illa ställt, säger Lars Jacobzon.

Vad exakt det är som ska göras med kyrkoruinen är inte helt bestämt ännu, men det handlar om att på något sätt försöka skydda krönen på murverket så att det inte kan samlas vatten där.

– Så fort det inte finns tak på en byggnad och murverket blir blottlagt så börjar det här förfallet. Vi har ju en väderlek som fluktuerar väldigt mycket, och det är speciellt förödande när det pendlar runt nollstrecket, säger Lars Jacobzon.

Pengarna kommer från det så kallade kulturmiljövårdsanslaget som Riksantikvarieämbetet fördelar ut. Det handlar om 150 000 kronor som ska gå till att fixa till ruinen i Fänneslunda, men enligt Lars Jacobzon är det bara en bråkdel av vad som skulle behövas.

– Ruiner är de kostsammaste lämningarna vi har, så där räcker 150 000 väldigt lite. De här pengarna är nog bara en droppe i havet mot om man skulle göra en fullgod restaurering, men vi kan nog göra lite skyddande åtgärder så vi kan bromsa upp förfallet i alla fall, säger han.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons