Annons
Nyheter

Nya regler för räddningstjänstens akuta sjukdomslarm

Nya regler för när räddningstjänsten ska larmas ut på så kallade prio 1-larm vållar oro bland personalen.
– Det blir dock ingen större skillnad i slutändan, säger Mikael Fransson, ambulanssjuksköterska i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011
Ann-Christin Simonsson (c), Magnus Andersson, Räddningstjänsten Ulricehamn, Ulf Halldén och Björn Gustafsson, räddningstjänsten Dalstorp, Stefan Brorsson, räddningstjänsten Mjöbäck, Cecilia Andersson (c), Mikael Fransson och Helen Svedberg, ambulanssjuksköterskor från Ulricehamn respektive Svenljunga möttes i Dalstorp under torsdagskvällen för att diskutera de nya reglerna för när räddningstjänsten får åka ut på så ?i väntan på ambulans-larm?.
Ann-Christin Simonsson (c), Magnus Andersson, Räddningstjänsten Ulricehamn, Ulf Halldén och Björn Gustafsson, räddningstjänsten Dalstorp, Stefan Brorsson, räddningstjänsten Mjöbäck, Cecilia Andersson (c), Mikael Fransson och Helen Svedberg, ambulanssjuksköterskor från Ulricehamn respektive Svenljunga möttes i Dalstorp under torsdagskvällen för att diskutera de nya reglerna för när räddningstjänsten får åka ut på så ?i väntan på ambulans-larm?.Foto: Anette Westerlund

De har slitit i många år för att få möjlighet att åka ut till akut sjuka människor i trakten i väntan på ambulans, räddningstjänstens Björn Gustafsson och Ulf Halldén, tillsammans med centerpolitikern Ann-Christin Simonsson. För sex år sedan hade beslutsfattarna tänkt färdigt och bestämde sig för att prova så kallad IVPA-verksamhet. IVPA står för i väntan på ambulans. Så när SOS, larmcentralen, gick in och ville ändra på de kriterier som avgjorde på vilka larm räddningstjänsten skulle få åka på och inte i slutet på förra året, beslöt sig platschefen Björn Gustafsson att kalla till möte i torsdags kväll.

– Vi har haft en så kallad förstärkt IVPA vilket inneburit att vi fått åka på hjärtstopp, trauma, sjukdom barn, förgiftat barn, bröstsmärtor/hjärtproblem, hypotermi, drunkning, kramper, medvetslöshet, ofria luftvägar, större yttre blödningar, samt på de sjukdomsfall ambulansen begärt att vi ska åka på, säger Björn Gustafsson.

Annons

I det nya förslaget är det fyra fasta kriterier som gäller. Medvetslöshet, andningssvårigheter, större yttre blödningar, drunkning och på de sjukdomsfall som ambulansen begär. Det är anledningen till Björn Gustafsson och hans kollegors oro.

– Om vi åker på tio larm per år så går det för lång tid i mellan, vilket påverkar vår kompetens. Ju fler larm vi får åka på, desto mer lär vi oss och desto mer kan vi hjälpa folket här, säger han.

Men färre larm kommer det troligtvis inte att bli, enligt ambulanssjuksköterska Mikael Fransson, ambulanssjuksköterska i Ulricehamn och hans kollega Helen Svedberg, ambulanssjuksköterska i Svenljunga, som är länken mellan SOS alarm, ambulansen och räddningstjänsten.

– Vi vet ju vad räddningstjänsten har för kompetenser och vad vi kan förvänta oss av deras arbete. Om vi får avgöra när de ska kallas ut så blir inte förändringen så stor, säger Helen Svedberg.

Men varför ändra kriterierna?

– Enligt SOS så har de som larmar för många kriterier att hålla reda på. Därför måste de bantas ner, säger Helen Svedberg.

Ann-Christin Simonsson, regionpolitiker för centern som har varit med och kämpat för IVPA:s existens på landsbygden, fanns med på och lyssnade på diskussionen. Vid sin sida hade hon också sin partikamrat Cecilia Andersson från regionstyrelsen som noga poängterade att IVPA måste vara just i väntan på ambulans, att ambulansen måste komma.

– Det pratas ofta om att alla i regionen ska ha rätt till samma vård. Här ute på landsbygden handlar det mer om att få vård i rätt tid, säger Ann-Christin Simonsson.

– Det är också viktigt att framhålla att man måste satsa på ökade resurser för ambulanssjukvården som hela tiden får nya, andra uppdrag. Det gör att tillgängligheten för ambulansen sjunker, säger Helen Svedberg.

IVPA betyder I Väntan På Ambulans.

Det innebär, kommunen har sjukvårds-avtal med landstingen att räddningstjänsten ska rycka ut på sjukvårdslarm när SOS alarm bedömer att snabb hjälp måste till den sjuke eller där det tar lång tid för ambulans att nå fram till den hjälpbehövande.

IVPA är ett komplement till ambulansen för att de behövande snabbt skall få hjälp. Räddningstjänstens personal har särskild utbildning för uppdraget och de har delegation av läkare samt tystnadsplikt.

Prio 1-larm är de fall när personen som larmar SOS har livshotande symptom eller när det är fråga om ett olycksfall.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons