Annons
Nyheter

Nya Lassalyckan hotar hans hus

Enligt Rein Kotkas orsakar bygget av nya Lassalyckan översvämning i hans trädgård och han tycker kommunen borde lösa problemet innan det blir fuktskador på huset.
Nyheter • Publicerad 1 november 2010
Rein Kotkas har själv försökt ordna med bättre dränering, vilket inte har varit tillräckligt. Stora delar av gräsmattan är fortfarande vattensjuk.
Rein Kotkas har själv försökt ordna med bättre dränering, vilket inte har varit tillräckligt. Stora delar av gräsmattan är fortfarande vattensjuk.Foto: Anders Rosenberg
Så här såg det ut den 25 augusti i Kotkas trädgård, vilket inte har varit en ovanlig syn det senaste året.
Så här såg det ut den 25 augusti i Kotkas trädgård, vilket inte har varit en ovanlig syn det senaste året.Foto: Rein Kotkas

– Vi är naturligtvis oroliga för att vattnet kommer närmare huset, säger Rein Kotkas.

Redan i november förra året kontaktade han kommunen för första gången. Enligt honom har kommunen inte brytt sig, annat än i form av att de för en tid sedan rensade ett dike och sänkte en trumma i en bäck ovanför Kotkas hus. Men enligt Rein Kotkas var dessa åtgärder "rena skojeriet" och de har inte hjälpt.

Annons

Mikael Zsiga som är projektledare för Lassalyckan, vill understryka att kommunen beklagar att Kotkas anser sig ha fått bekymmer av bygget. Men han är inte helt överens med honom om saken.

Han har svarat Kotkas i brev att kommunen visserligen delar uppfattningen att avrinningen från området har ökat. Men om det är orsaken till översvämningen i trädgården är inte säkert.

– Man kan diskutera var vattnet kommer ifrån, vi tycker inte det är helt solklart, säger Mikael Zsiga.

Han säger att det alltid varit blött i det området. Och om det nu skulle vara så att vattnet i trädgården har orsakats av bygget är ansvarsfrågan inte heller klar. Kommunen har rätt att bygga på marken och det är enskilda fastighetsägare som är ansvariga för att ha en fungerande dränering.

Han säger dessutom att avrinningen kommer minska när området blir färdigt, eftersom vattnet då kommer fångas upp på ett ordnat sätt.

Om problemet kvarstår, har kommunen något ansvar för att åtgärda det?

– Vi är ju tveksamma till det men vi får titta närmare på det juridiska förhållandet. Vi tycker inte vi har det ansvaret, säger Mikael Zsiga.

Rein Kotkas är av en helt annan åsikt. Han ser en tydlig koppling mellan avverkningen av träd vid bygget och sin vattensjuka trädgård och ser ansvarsfrågan som solklar.

– När de är orsaken borde de också fixa till det.

Han tycker inte att den enskilda fastighetsägaren ska tvingas dränera om sin tomt när kommunen har orsakat problemet genom att inte göra en ordentlig konsekvensanalys först.

Annons

Och visst har det varit fuktigt i allmänningen mellan vägen och tomten tidigare, säger han, men inte alls i den omfattning som efter att bygget startades. Det är inte heller lite som tillrinningen ökat enligt honom, utan rejält. Gräsmattan består ju nu mest av mossa.

"Så fort det regnar det minsta, så är Lassavägens dike fullt av vatten med påföljande problem på vår tomt och även grannens", skriver han i ett brev till kommunen.

"Bestrider att kommunen inte har något ansvar, då ni ju själva vidhåller att problemen finns där och har sin grund i projektet. Mitt juridiska ombud är av samma uppfattning.", skriver han också.

Han anser nu att ett dike måste sänkas, en bergknalle sprängas och två vägtrummor sänkas. Räcker inte det måste en annan bättre lösning till innan det blir fuktskador på fastigheter nedanför bygget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons