Nyheter

Nya bron en höjdare

– Titta vad fint det är. Betongen är vacker när den skiftar i färg.
Blockchefen Hampus Jakobson ser både nöjd och lite stolt ut när han visar upp den 320 meter långa motorvägsbron in mot Ulricehamn. Halva bron är nu gjuten.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2014
320 meter lång blir bron från Vistbergen ned mot Ätran. Ett polskt arbetslag jobbade igår med armering. Ett ton armeringsjärn per meter säkrar vägbanans hållfasthet. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIE
320 meter lång blir bron från Vistbergen ned mot Ätran. Ett polskt arbetslag jobbade igår med armering. Ett ton armeringsjärn per meter säkrar vägbanans hållfasthet. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIEFoto: 

– Jag är väl lite miljöskadad men jag tycker verkligen att det här är vackert. Betong med färgskiftningar och en lång bro som böjer sig lite.

Hampus Jakobson, blockchef för de sju broar som ingår i Veidekkes del av nya riksväg 40, har utrustat UT:s motorvägsteam med stora stövlar, gula västar och en hjälm. Vi står halvvägs upp i Vistbergen och blickar ut mot det som ska bli 320 meter motorvägsbro i betong. I dag är det en gigantisk byggarbetsplats, 20 meter upp i luften.

– Det är en stor utmaning att bygga en ny fyrfilig väg på 20 meters höjd. Allt material måste lyftas på plats med hjälp av kran och det är en arbetsmiljö där uppe där de som jobbar är utsatta för väder och vind, säger Hampus Jakobson.

Låt oss återkomma till arbetsförhållanden och andra detaljer inför den avslutande delen av bygget. Först en titt på den jättelika konstruktionen som skjuter ut från berget.

Bron är den största och längsta på hela den nya motorvägssträckan. Tillsammans med tunneln som ligger bara ett hundratal meter väster om bron är det här den byggnadstekniskt mest avancerade delen av vägen.

Hela brobygget är i betong. Man tittade också på en annan konstruktion innan det slutliga valet gjordes. Det andra tänkbara alternativet hade varit en stålkonstruktion täckt med betong. Den varianten finns i dag på riksväg 40 vid Rångedala och det blir en sådan bro, en kortare variant, över Ätran vid Ubbarp.

– Det gav sig i upphandlingsförfarandet att det blev betong rakt igenom. I Trafikverkets kravspecifikation ingår att underhålla bron över tid och betong är billigare på sikt, säger Henrik Svensson som är ansvarig för den mer marknära delen av Veidekkes vägbygge.

Bron är totalt 320 meter lång och den vilar på sju fundament, även de i betong. Varje högt fundamentpar är förankrat med runt 50 pålar som sticker 50 meter ned i marken. Totalt är 250 pålar nedslagna. Två av fundamenten vilar direkt på marken.

De sju pelarna byggs färdigt innan arbetet med själva vägen tar sin början. Just nu jobbar 25 man med att ta sig steg för steg från väst till öst över bron. I september nåddes ett delmål, då var första tredjedelen klar.

– Det var 110 meter väg som var spänd och klar. Det är så långt mellan fundamenten att det behövs spännarmering i betongen. Det är totalt 13 kilometer vajer i hela bron. När den spänns så blir konstruktionen ännu mer stabil, säger Hampus Jakobson.

Just nu vilar stora delar av brokonstruktionen på en ställning av stål. Ställningen måste klara tyngden från bron. Ett system av stålrutor går från marken upp till vägbanan.

– Fem killar har byggt ställning på heltid i ett års tid här. Det är en underentreprenör som sköter det arbetet och de är specialutbildade för den typen av jobb. Det är ingenjörskonst att få det att bära. De kommer fortsätta bygga och riva i alla fall fram till sommaren. De har byggt totalt 70 000 kubikmeter ställning, säger Hampus Jakobson.

Uppe på bron friskar vinden i. Det är sex–sju grader i luften men det känns kallare när vinden får fart. Ett polskt arbetslag, inhyrda för att sköta armeringsarbetet, jobbar med underlaget för ett nytt vägavsnitt. Det är ett ton armeringsjärn nedlagt i varje meter väg. Hela vägbredden är 21,5 meter.

– Bit för bit bygger vi en träkonstruktion som vi sedan gjuter betongen i. Det är ett byggande och rivande. 8 000 kubikmeter betong går åt till bygget, förklarar Hampus Jakobson som nu går i gång på allvar.

– Bron är lätt svängd och den ska luta både i längsled och på tvären. På tvären är det en mycket liten lutning för att vattnet ska rinna av. Det är hög precision på stora broarbeten, vi pratar om millimeter hela tiden. Det är därför jag brinner för den här typen av jobb. Hög precision och hög kvalitet, det är en utmaning.

Hampus Jakobson kliar sig i skägget när vintern kommer på tal. Han är skidintresserad och ser gärna en snörik vinter av den anledningen.

– Här får det dock gärna vara 4-5 plusgrader och ganska lite vind. För bygget är det optimalt. Kraftigt snöfall, stark vind eller rikliga regn i samband med gjutning är inget bra väder för oss. Kylan är däremot inget större problem.

– Vissa tider måste vi tälta in sträckor för att kunna utföra jobbet på ett bra sätt. Det blir torrt och vi värmer upp miljön till några plusgrader, säger Henrik Svensson.

Det väldiga brobygget intresserar allmänheten, det märker både Hampus och Henrik. Att titta på visst avstånd är förstås helt okej men det finns anledning att vara försiktig.

– Säkerhetstänket finns hela tiden med när vi jobbar så här, både för egen personal och för tredje person. Pågår arbete ska man som nyfiken inte gå för nära. Att ta sig upp i bygget är farligt och förbjudet, säger Hampus Jakobson.

Trots att förra vintern var optimal ur byggsynpunkt och trots att allt flutit på bra så tror Veidekkes båda män att det blir en kamp mot klockan.

– Det blir det alltid. Det är också lite av det roliga med det här jobbet, säger Hampus Jakobson och hänger av sig västen.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.