Annons
Nyheter

Ny väg för en miljon kan tas bort

Den nyligen ombyggda tillfarten från Vistaforsvägen till väg 46 ser ut att bli en kort-varig historia.
I ett förslag till ny detaljplan vill kommunen stänga av vägen för att i stället dra en helt ny tillfart till Vistaforsvägen.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2014

Om förslaget genomförs betyder det att investeringen i en trafiksäkrare anslutning från Vistaforsvägen från Vist ut till väg 46 blir en tillfällig parentes.

Det kan bli följden av det förslag till detaljplan för Vist 10:25, som nu är ute på samråd. Enligt detta öppnas för möjligheten att bygga en vägrestaurang samt drivmedelsanläggning på detaljplaneområdet.

Annons

Som en del i förslaget ska en anslutningsväg från en ny cirkulationsplats till Vistaforsvägen byggas. Detta samtidigt som befintlig utfart norr om Vist stängs av permanent. Alltså den del, vars anslutning till väg 46 byggdes så sent som förra året.

Jan-Åke Claesson (C), ledamot i kommunfullmäktige i Ulricehamn, är kritisk till hur frågan har hanterats.

– Som skattebetalare har man anledning att fundera över hur skattemedel används. Men framför allt tyder detta på en bristande framförhållning. Att först låta bygga om en väg, och ett halvår senare lägga förslag att den delen inte längre behövs anser jag vara häpnadsväckande, säger Jan-Åke Claesson.

– Men med bättre framförhållning och bättre planering kunde man valt ett annat alternativ som varit mer långsiktigt. Den aktuella tillfarten har funnits i säkert 40 år. Ytterligare två år är något man hade kunnat leva med, säger Jan-Åke Claesson.

Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande säger att han redan då frågan först kom upp ifrågasatta om det var rimligt att bygga om tillfarten till väg 46.

– Samtidigt har jag inte den kunskap om trafiktekniska lösningar samt säkerhet som Trafikverket har. Men som lekman tyckte jag det var tveksamt att bygga om tillfarten. Jag såg inte tillfarten där som en långsiktig lösning.

– Särskilt som vägen till industriområdet Karlsnäs skulle stängas av. Det innebar att trafiken på Vistaforsvägen minskade, särskilt vad gäller tung trafik.

Trafikverket hänvisar till uppgörelsen med Ulricehamns kommun, där Trafikverket bygger om tillfarten till väg 46, samtidigt som kommunen bygger GC-väg längs väg 46.

– Avtalet är kopplat till arbetsplanen för utbyggnaden av R40. Förslaget till detaljplan kommer i ett senare skede, när tillfarten från Vistaforsvägen redan är byggd, säger Annika Carlsson, samhällsplanerare på Trafikverket.

– Om förslaget till detaljplan vinner laga kraft, så kan man säga att det blivit en viss merkostnad. Då är kostnaden för tillfarten är förlorade pengar. Men samtidigt tycker jag inte att man kan beskriva det som en onödig satsning eftersom det innebär en trafiksäkerhetshöjande åtgärd. Vi vet heller inte om och när tillfarten stängs av, säger Annika Carlsson.

Tillfart samt gång- och cykelväg

Enligt en uppgörelse mellan Ulricehamns kommun och Trafikverket, är det Trafikverket som svarar för kostnaden att bygga om tillfarten till väg 46. Uppskattad kostnad var, då avtalet tecknades, drygt en miljon kronor. Anslutningen blev klar under förra året.

Enligt samma uppgörelse skulle Ulricehamns kommun å sin sida gång- och cykelvägen längs väg 46, från Ubbarp och norrut till Bjättlundavägen vid Solbacken, norr om Vist. Ett arbete som fortfarande pågår. Kostnaden för detta har beräknats till 4,5 miljoner kronor.

Trafikverket svarar för framtida drift och underhåll av GC-vägen.

(Källa: Utställelse av arbetsplan gång- och cykelväg längs väg 46, delen Vis-Solbacken/Bjättlundavägen, maj 2011)

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons