Nyheter

Ny musikprofil när esteter försvinner

Estetiska programmet föreslås läggas ned. Då satsar Tingsholmsgymnasiet på en musikprofil a la idrottsmodell.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2012
Sång även i framtiden. Det ska det kunna bli på Tingsholmsgymnasiet som startar en musikprofil.
Sång även i framtiden. Det ska det kunna bli på Tingsholmsgymnasiet som startar en musikprofil.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Tanken med musikprofilen är att elever med stort musikintresse ska kunna utöka sitt program med kurs på 100 poäng i musik. Inom denna kommer det att finnas valmöjligheter med bland annat sång, instrument, ensemble och musiklära.

– Vi vet att det finns många musikintresserade ungdomar i Ulricehamn som borde attraheras av detta upplägg. Vi måste göra vad vi kan för att upprätthålla och utveckla skolans estetiska karaktär trots den situation vi nu befinner oss i, säger rektor Matthias Nordgren.

Upplägget blir näst intill identiskt med det som används för de idrottsprofiler som finns på skolan, bland annat det så kallade fotbollsgymnasiet. I schemat är tider blockade för den här typen av kurs redan i dag.

Är det inte lite dubbla budskap att ta bort estetprogrammet och samtidigt införa en musikprofil?

– Elevunderlaget för ett estetiskt program är inte tillräckligt för att programmet ska kunna vara kvar. Fyra elever från Stenbocksskolan och Ätradalsskolan sökte Estetiska programmet inför nästa läsår. Ytterligare fyra från Tranemo. I ettan i år finns sju elever, ingen av dem läser musik eller teater. Vi har råd att göra en satsning av det här slaget inom befintlig budgetram, säger Catrine Berglund, gymnasiechef.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.