Ny ledare för äldreomsorgen
Några dagar efter den kritiska rapporten om läget inom äldreomsorgen i Ulricehamns kommun fick Angela Madsen-Jonsson frågan om hon var intresserad av att ta över uppdraget som tillförordnad chef för verksamheten, tills en sedvanlig rekrytering kan genomföras och bli klar under hösten.
Frågan kom sedan den tidigare äldreomsorgschefen med kort varsel hade skiljts från uppdraget till följd av rapporten.
Angela Madsen-Jonsson, som vid tillfället arbetade som vikarierande enhetschef vid Solrosens äldreboende i Ulricehamn, tolkade erbjudandet till henne som ett förtroende för hennes förmåga att fungera som chef i en verksamhet av detta slag.
– Jag gick hem och sov på saken. Funderade över vilka förväntningar som kunde finnas på mig i detta läge. Dagen efter tackade jag ja.
Varför?
– Jag ser möjligheter att klara den utmaning som uppdraget innebär. Det finns en kraft i organisationen att bygga på, säger hon.
Men samtidigt. Effekten av rapporten blev att verksamheten hamnade i ett krisläge. Och läser man rapporten ser man att kritiken skvätter åt alla håll. Något som fler än Angela Madsen-Jonsson kunnat konstatera.
– Det är fortfarande en svår situation. Men jag ser absolut förutsättningar till att hitta en väg till att nå en organisation som fungerar, säger hon.
Hur ska den stress och kanhända oro hanteras som många upplevt i spåren på rapporten?
– Människor är olika och reagerar på olika sätt. Det har jag full respekt för. Att i ett första skede reflektera och titta på vilken roll man själv spelar är naturligt. Nästa steg blir att blicka framåt. Här kommer arbetsledningen in med en viktig uppgift att stödja och lyssna, och uppmuntra till ständig dialog. Den förändring som väntar måste ske genom att alla bidrar med sina insatser.
Angela Madsen-Jonsson talar om vikten av det skapas konsensus i organisationen. Utan sådan är det ingen grupp, utan individer, som arbetar. Med samsyn däremot kommer kontinuitet i arbetet. Vilket i sig bidrar till att negativ stress tas ner.
Medarbetare ute i verksamheten har signalerat stress och en känsla av otillräcklighet. Din kommentar?
– En känsla av otillräcklighet är just en känslokonflikt hos den enskilde. Här är det viktigt för ledningen att skapa struktur och rutiner. Att man är tydlig med vad uppdraget innebär.
Vad är ditt mål i detta?
– Att det ska gå väl för äldreomsorgen. Jag tycker om den offentliga verksamheten, det är därför jag väljer at jobba inom den. Att kunna erbjuda god omsorg och vård är jätteviktigt. Ytterst är det en demokratifråga.
Angela Madsen-Jonsson har en lång erfarenhet bakom sig som chef och arbetsledare. Efter examen efter högskoleutbildning på social omsorgslinje 1992 har hon arbetat som arbetsledare inom områdena äldreomsorg samt handikappomsorg (som det då hette).
Fortbildning har varvats med chefsjobb, bland annat i Borås stad samt Jönköpings kommun. Parallellt med detta har hon även varit engagerad fackligt för Ledarna.
För ganska precis ett år sedan anställdes hon om vikarierande enhetschef vid Solrosen. Den anställningen löpte enligt avtalet till och med februari i år. Ett uppdrag hon haft kvar tills alldeles nyligen, i väntan på att en annan kunde ta över den uppgiften. Parallellt tillträdde hon tjänsten sin äldreomsorgschef. På pappret innebar det att hon under en kortare period var chef över sig själv.
Som om det inte räckte med det nya uppdraget, med allt vad det innebär. Det är också därför som hon först nu hade en lucka i schemat som gav möjlighet till att träffa UT för en intervju.
– Ja, det är hektiskt. Men samtidigt finns en plan att jobba utifrån, säger hon.
Frågan är om det mest blir ekonomiska omständigheter att hantera, snarare än innehållet i verksamheten.
– Vi måste jobba med både ekonomi och innehåll och lite snabbare än vad vi är vana vid. Men man kan ju se åtgärdsplanen som en möjlighet till att göra om, att göra bättre - här finns stora möjligheter till förbättringar som kanske annars uteblivit, säger Angela Madsen-Jonsson.