Annons
Nyheter

Ny ladugård ska ge mer tid för barnen

Familjen Carlsson investerar åtta miljoner i en ny ladugård.
– Man vill ju inte vara helt utsliten när man går i pension, säger Björn Carlsson som är mjölkbonde i fjärde generationen.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2010
Maria, Sanna, Björn och Kenn vid den nya ladugården. Dottern Nelly var i skolan då bilden togs. FOTO: Anders RosenbergFoto: Anders Rosenberg

I förra veckan kom väggarna till ladugårdsbygget, som ligger bara några meter från familjens hus vid kyrkan i Brunn.

Den här soliga tisdagen står Björn och skyfflar grus till plintarna där pelarna ska stå och nästa vecka kommer takstolarna.

Annons

De började med ladugården i oktober och i mars väntas bygget vara klart, 1 300 kvadratmeter och de kan gå från 50 kort till 80 och samtidigt underlättas arbetet med lösdrift, mjölkrobot, automatisk utfordring och ryktborste. Beslutet har växt fram, berättar Björn.

– Det här har vi gått och grunnat på i fem år.

Barnen Sanna och Kenn ser ut att ha vant sig vid grävskopor och traktorer utanför knuten och rör sig vant vid bygget, om än under översikt av föräldrarna.

Mer tid för barnen, är ett av argumenten för investeringen, säger Björn och det finns flera skäl. Den gamla anläggningen hade säkert hållit i 20 år till. Men en investering hade förr eller senare varit nödvändig och när nu tekniken finns känns det bra att få använda den. Det blir mindre slitsamt.

Så den dyra prislappen har inte avskräckt, inte heller talet för en tid sedan om kris i mjölkbranschen.

– Nu har det ändå gått uppåt ett tag, om det ändå kunde få vara så här nu, säger Björn som gärna skulle ha byggt ännu större och satt in en robot till, men bristen på betesmark sätter stopp.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons